Doar 6 resedinte de judet au inregistrat in 2014 o crestere a populatiei dupa domiciliu fata de anul 2008: Iasi, Vaslui, Bistrita, Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia. Concret, o recenta analiza realizata de catre Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala (CDUT) ilustreaza cum a scazut constant populatia oraselor si municiipiilor din Romania comparative cu anul 2008.
Potrivit Hotnews.ro, principala concluzie care se desprinde din analiza, potrivit CDUT, este ca Guvernul, in special Ministerul Dezvoltarii Regionale, trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea de Zone Urbane Functionale (care planifica teritorial relatia stransa intre centrele urbane si teritoriile adiacente).
De exemplu, problemele de trafic ale Bucurestiului sunt generate de faptul ca nu a beneficiat de proiecte integrate de planificare spatiala care sa-i asigure noduri intermodale care sa determine o parte din populatia cu domiciliul in zona peri-urbana, dar care lucreaza in Bucuresti, sa se deplaseze cu alte mijloace de transport in detrimentul folosirii automobilului personal.
Asadar, se remarca doar 6 resedinte de judetunde numarul locuitorilor a crescut semnficativ. De exemplu, daca in 2208, Sibiul avea 168.150 de locuitori, in 2014, statisticile indicau 169.776 de locuitori.
Din analiza CDUT se observa o scadere a populatiilor municipiilor si oraselelor de interes judetean sau national. Numai 6 resedinte de judet au inregistrat in 2014 o crestere a populatiei dupa domiciliu fata de anul 2008: Iasi, Vaslui, Bistrita, Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia, dupa cum consemneaza sursa citata.
Din totalul oraselor si municipiilor (inclusiv Municipiul Bucuresti), numai 73 (23%) au inregistrat o crestere a populatiei in perioada 2008-2014. In mod similar, din cele 2861 de comune, numai 830 (29%) au inregistrat o crestere a populatiei in 2014 fata de 2008.
Sursa foto: SIBIU, my love.