SIMTIRE ROMANEASCA: toti romanii o petrec cu gandul pe Doamna Muntilor. Pentru Dida Dragan, EA era ZEITA!

“Eu mai iubesc o zeiță. Ea se numește – doamna Lucreția Ciobanu!” marturisea, cu ceva timp in urma, marea Dida Drăgan intr-un interviu televizat.

… Si Doamne, cat cantec si dor si jale curge de doua zile in inimile si in cuvintele romanilor, ca s-o petreaca inspre ingeri pe Doamna Muntilor”! Am vazut si am simtit atata romanime stransa jur-imprejurul cantecului romanesc indoliat acum, de parca EA, de acolo de sus, ar canta din nou intregului neam deodata, intr-un concert urias. Si asta inseamna SIMTIRE ROMANEASCA…

După 60 de ani de carieră muzicală, Lucreţia Ciobanu a pus costumul popular în şifonier şi a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântată într-o rochie de seară.

Frumosul costum din Mărginimea Sibiului, pe care l-a purtat de-a lungul anilor pe scenele din ţară şi de peste hotare, va fi expus, după dorinţa îndrăgitei artiste, în casa în care aceasta a copilărit, în micul sat Topârcea  (apartinator de Ocna Sibiului), acolo unde şi-a petrecut o parte foarte frumoasă din viaţă.

Am avut o viaţă frumoasă datorită ei”, marturiseste fiica artistei, Rodica Mioara. “A fost un om extraordinar, era plină de optimism, umor. I-a ajutat pe toţi membrii familiei, a crescut toţi nepoţii şi a trăit cu bucurie”, a mai spus aceasta pentru libertatea.ro

Artista era din acelasi sat cu parintele Teofil Părăian (numele de mirean fiind Ioan) (n. 3 martie 1929 – d.29 octombrie 2009 Cluj-Napoca), un mare duhovnic ortodox român.

“Mi-a fost mentor, am lucrat împreună, am avut turnee împreună. Am fost ca un copil al trupei pentru că mă învăţa cum să stau pe scenă, de multe ori mai dădeam din mână şi îmi spunea «Gabi, mamă, nu aşa». Aveam 7-10 ani, dar eu am crescut cu doinele şi nimeni nu le putea cânta ca dânsa şi vor rămâne un tezaur de aur piesele dânsei. Dumnezeu să o odihnească şi să o ierte”, a declarat Gabi Luncă, la România TV.

“Cântăreţi ca dânsa… să dea Dumnezeu să mai fie, dar nu ştiu. Merită toată cinstea şi urmaşii care vin după dânsa să cânte piesele ei, dar cu respect. Şi dacă nu pot să le lase la alţii”, a mai spus Gabi Luncă, indragita interpreta de muzica lautareasca.

Inmormântarea va avea loc sâmbătă la ora 13.00, în cimitirul Ghencea (civil), locul unde odihneşte soţul ei, medicul Ciobanu, cel alături de care a trăit o frumoasa căsnicie, timp de mai bine de 6 decenii.

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: www.ziare.com

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: