Sorin Campeanu a declarat recent că ar trebui introdus un nou examen la finalul clasei a X-a, similar celei de a doua trepte care se susţinea în perioada de dinainte de 1989. „Ar fi bine-venită o evaluare la sfârşitul clasei a X-a, care poate ierarhiza elevii, oferindu-le posibilitatea alegerii celor care obţin rezultate mai bune la treapta a II-a”, a arătat ministrul, citat de adevarul.ro. Potrivit unor surse din ministerul de resort, Sorin Campeanu doreşte să lanseze o dezbatere şi in ceea ce priveste introducerea Bacalaureatului diferenţiat, care să includă examen special pentru absolvenţii de şcoală profesională, care ar putea începe din clasa a XI-a, ceea ce ar încuraja, in opinia sa, această formă de învăţământ.
Totodata, o alta modificăre majora care se prefigureaza din perspectiva noului proiect de lege al Ecaterinei Andronescu este introducerea concursului de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională. Astfel, proiectul care se află acum în dezbatere – admiterea la liceu – ar urma să se desfăşoare în două etape. La liceele bune se va organiza concurs, iar elevii vor intra în funcţie de media compusă din nota de la examen (50%), media de la Evaluarea Naţională (30%) şi mediile anilor de gimnaziu (20%). În plus, elevii din ani terminali vor putea susţine probele de Evaluare Naţională şi probele orale de la Bacalaureat în timpul anului şcolar. Totuşi, ministrul in exercitiu se opune deocamdata vehement propunerii din proiectul trimis spre consultare de Comisia pentru Învăţământ a Senatului, care se referă la introducerea admiterii la liceu în paralel cu Evaluarea Naţională. El consideră că admiterea la liceu ar trebui să se realizeze ca şi până acum, prin repartiţie computerizată.
Pana una alta, insa, elevii, profesorii si chair parintii stau… “cu sufletul la gura”. Convinsi ca si in acest context, calitatea de “cobai” a copiilor revine in actualitate. Ramane de vazut ce si cum vor hotari alesii, numai scoala sa merga bine si spre binele elevilor, sa nu mai dea motive sa se spuna ca “scoala romaneasca e asa si pe dincolo”, iar copiii sa vina cu tragere de inima la ore.
sursa foto:radioconstanta.ro