Cand LUMANAREA s-aprinde pentru BANI!

SOCANT sau… “NORMAL” pentru o Romanie pe jumatate in deriva? O stire cu o veste aberanta face azi inconjurul presei la noi: peste 60 de preoţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost transferaţi în parohii mai sărace. În general, au fost schimbaţi preoţii de peste 50 de ani, vechi duhovnici în localităţile în care aceştia slujeau, care nu şi-au îndeplinit planul financiar impus de IPS Ioachim Băcăuanul. Motivul, stupefiant…

Potrivit adevarul.ro, in mai multe localităţi din judeţul Bacău a ieşit scandal zilele acestea după deciziile luate, unilateral, de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. După o viaţă de slujit în comunitate, preoţii s-au trezit că sunt mutaţi în alte localităţi, in cele mai multe cazuri aflate la mare depărtare, cu populaţie mai săracă.

În acelaşi timp, în ultima perioadă au fost hirotoniţi mai mulţi tineri absolvenţi de teologie, cărora li s-a oferit şansa să slujească în parohii de gradul 1 sau 2. Cele mai multe feţe bisericeşti nu ştiu de ce s-au luat aceste decizii, dar bănuiesc că nerespectarea planului financiar impus prin vânzarea de lumânări, inscripţionate cu „Episcopia Romanului şi Bacăului“ dar şi a altor obiecte de cult, icoane şi colectarea sumelor de la populaţie, a cântărit decisiv.

„Trebuie să facem ascultare faţă de ierarh, ştiu asta. Dar oamenii mei din comună trebuie să ştie că nu le-am greşit cu nimic. Slujesc de aproape 30 de ani, i-am botezat şi cununat pe mulţi. Nu pot să le dau nicio explicaţie, căci ar însemna să le spun că din cauză că nu am luat mai mulţi bani de la ei sunt mutat“, a spus un preot pentru sursa citata.

Cei mai mulţi evită să vorbească deoarece nu vor să-şi piardă locul de muncă, chiar dacă acesta va fi la parohii cu un număr mai redus de oameni, chiar dacă îşi vor pierde şi casele parohiale în care au investit în ultimii ani. Pentru cei mai mulţi, schimbările au fost făcute începând cu data de 1 septembrie.

Demn de luat in seama, nu putine sunt vocile care recunosc ca preotii “pedepsiti” cu stramutarea nu au reusit s ase conformeze planului de vanzari. Ar fi existat impunerea sa vanda circa 100 de lumanari anual fiecarei familii din parohie.
Potrivit adevarul.ro, regimul impus în ultimii ani de mai marii Bisericii produce şi alte efecte adverse. Unul dintre ele este acela că preoţii rupţi de la sânul Bisericii Ortodoxe Române  îşi fac biserici private, centre filantropice, faţă de care ierarhii BOR nu mai au nicio autoritate.

Totodată, prin încercarea de a obţine mai mulţi bani de la credincioşi, dar şi prin mutarea vechilor duhovnici, ortodocşii îmbrăţişează culte şi secte neoprotestante. Mai mulţi preoţi caterisiţi în ultimii ani au format la Secuienii Noi de lângă Roman o biserica privată, denumită Mitropolia Moldovlahiei, care nu se mai afla în subordinea BOR ci în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Dacă vorbim şi ne revoltăm împotriva Inalt Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, păţim ca Irinel Andronache, care a fost caterist anul trecut. Îmi este greu să înţeleg ce se doreşte prin toate aceste scandaluri provocate chiar de şefii din sistemul BOR“, a spus un alt preot.

5,5 milioane de euro din afacerea cu lumânări Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri întinse pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi. Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro. Jumătate din bani rămân în contul bisericilor care vând, iar restul merg la Arhiepiscopie. 

Apoi daca si BISERICA ajunge… afacere, sa nu ne mai miram ca avem tot mai multe si mai grele semne ca se supara Dumnezeu pe noi, cum zic batarnii. BISERICA nu e magazin, nu-i mall (sau… asa a ajuns?!). Daca incepem sa avem, de fapt, sa ne oferim singuri motive sa ne miraaaaam si sa ne imbufnam din pricina a ceea ce se intampla cu BISERICA, cu preotii, e GRAV. E URAT. Daca incearca cineva, oricare ar fi el, sa pun ain aplicare teoria “planului cincinal” la biserica si sa conditioneze in functie de vanzarea de lumanari sau icoane destinul unui preot, atunci inseamna ca BANUL ia locul lui Dumnezeu. Si atunci chiar ca vine… apocalipsa!

Sursa foto:jurnalul.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: