Soiurile traditionale de pomi fructiferi, pe intelesul elevilor din Mosna. Cum ia nastere o livada ca la bunici…

Un gest bun, demn de urmat! Luni, 23.03.2015, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „St. L. Roth” din comuna Mosna a avut loc activitatea de plantare a pomilor fructiferi in noua livada scolara, infiintata pe un teren apartinand scolii. La activitate au participat elevii claselor a VI-a, care sub coordonarea tehnica a managerului Livezii Demonstrative Malancrav, Dan Marton, au plantat 33 de pomi fructiferi din soiuri autohtone din Transilvania. Initiatorii actiunii sustin ca elevii au avut oportunitatea sa invete teoretic dar si practic, cum se planteaza corect un pom fructifer si ce rost are un astfel de gest. Ingrijirea pomilor plantati va fi preluata in fiecare an de catre elevii clasei a VI-a, astfel asigurandu-se sustenabilitatea acestui proiect. Activitatea de plantare s-a incheiat cu prajituri si cu degustare de suc ecologic de mere produs… in livada Fundatiei Mihai Eminescu Trust din Malancrav.

Pentru ca activitatea sa fie o reusita, aceasta a fost precedata de o sesiune de informare si de un atelier de creatie dedicat elevilor scolii din Mosna, care doreau sa se implice in acest proiect. In cadrul sesiunii de informare a fost subliniata importanta inventarierii si conservarii soiurilor traditionale de pomi fructiferi, s-a discutat despre diferentele dintre fructele produse ecologic si cele produse intensiv. Punctul interesant al intalnirii a fost partea creativa, cand elevii au concurat in pictarea imaginii viitoarei livezi scolare. Picturile au fost expuse pe holul scolii, indeplinind si un rol de promovare al proiectului.

Potrivit  Stiriong.ro, proiectul are ca scop conservarea soiurilor traditionale de fructe, educatia si transferul de cunostinte in domeniul pomiculturii, si va continua cu organizarea unui curs de altoire in perioada 30 martie – 01 aprilie 2015, organizarea a inca doua ateliere pentru elevi: de reciclare si unul culinar, si nu in ultimul rand o excursie la Livada Demonstrativa Malancrav a tuturor elevilor din comuna Mosna implicati in proiect.

Activitatea a fost sustinuta de Fundatia Mihai Eminescu Trust, care este patronata de Principele Charles.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: