Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat că în cazul în care constructorii autostrăzii Sibiu-Orăştie nu vor finaliza lucrările până la noul termen – 15 noiembrie – vor fi sancţionaţi chiar dacă „au avut o parte de dreptate spunând că nu aveau cum să realizeze proiectul până în aprilie 2013”.
Dan Şova a spus, într-o conferinţă de presă la Mediaş (judeţul Sibiu), după o vizită pe lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie, că despre lucrările la autostrada Sibiu-Orăştie „trebuie reţinute câteva aspecte”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“Trebuie să spunem că şi constructorii au avut o parte de dreptate, spunând că nu aveau cum să realizeze proiectul până în aprilie 2013, cum a fost iniţial creat. Iată că a fost un complet arbitral care a spus că termenul normal de realizare este noiembrie 2014″, a declarat Şova.
Acesta a afirmat că, în urma vizitei făcute pe şantierul lotului trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie, a constatat situaţia concretă, care a dus la întârzieri.
„Cred că vizita a fost interesantă, pentru că aţi văzut şi dumneavoastră situaţia concretă, terenul pe care sunt obligaţi să lucreze. Departe de mine să iau apărarea constructorilor. Eu sunt foarte rău cu ei în general, dar am încercat să-mi explic şi eu. Terenul este foarte fărâmicios, n-are piatră în el deloc. Este o problemă, nu este uşor de lucrat”, a spus ministrul Transporturilor.
Potrivit acestuia, statul trebuie să plătească suplimentar constructorului doar 26 de milioane de lei, faţă de 365 cât i s-a cerut iniţial.
În final, Şova a anunţat că, dacă noul termen de finalizare a lotului trei al autostrăzii nu va fi respectat, constructorilor „li se vor aplica sancţiunile contractuale de rigoare”.
Tot vineri, Dan Şova se declara „circumspect” că lucrarea va fi terminată până la termenul din 15 noiembrie şi le cerea constructorilor „mai multă agitaţie pe şantier”.
Şova le-a cerut celor de la CNADR şi Drumuri Naţionale Sibiu să se „ţină de capul constructorilor”, astfel încât termenul să fie respectat. De asemenea, Şova a promis că în „două-trei săptămâni” va reveni pe şantier pentru reevaluarea situaţiei.
Contractul cu italienii de la Impregilo – Salini pentru construcţia lotului 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, cu o lungime de 22 kilometri, nu a fost reziliat de Compania de Drumuri, constructorii asumându-şi finalizarea lucrării fără costuri suplimentare. Constructorul şi-a asumat finalizarea a 16 kilometri neafectaţi de alunecările de teren la 15 iulie, urmând ca la jumătatea lunii noiembrie să fie încheiate lucrările pentru diferenţa de 6 kilometri cu probleme, fără costuri suplimentare pentru CNADNR, declara în 1 aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Şova, într-o conferinţă de presă.
Premierul Victor Ponta declara, în 4 aprilie, că lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie va fi finalizat în acest an, iar compania de construcţii care realizează acest tronson s-a angajat să îl termine fără noi sume de bani din partea statului român, termenul fiind luna decembrie.
Întrebat, atunci, într-o conferinţă de presă, când va fi terminat lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, premierul Victor Ponta l-a întrebat, la rândul său, pe ministrul Transporturilor, Dan Şova, prezent în sală, iar acesta a răspuns că termenul este decembrie 2014.
„Din păcate, compania care a executat, ştiţi foarte bine, a avut o problemă tehnică pe şase kilometri unde s-a dărâmat dealul şi în baza ultimelor negocieri şi angajamente anul acesta vor face, fără acele noi sume de bani din partea statului român”, spunea Ponta.
Ulterior, în 24 aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Şova, declara, la Simeria, într-o conferinţă de presă, că lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, singurul care mai trebuie dat în folosinţă între cele două localităţi, va fi gata în 15 noiembrie, conform angajamentului luat de constructorul italian.
Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.
CNADNR a inaugurat la finele anului trecut loturile 1,2 şi 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, realizate în urma unei investiţii totale de 1,46 miliarde lei (326,5 milioane euro), fără TVA.
Directorul CNADNR, Narcis Neaga, declara în decembrie că tronsonul 3 va fi deschis în septembrie 2014, deoarece pe acest lot au apărut „probleme tehnice grave”, respectiv alunecări de teren.