Spre cunoaștere, spre amintire: Sărbătorile de iarnă în paginile revistei „Universul copiilor”

images_foto_122017_UNIV

În luna decembrie, Compartimentul Periodice al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, propune expoziția având ca temă Sărbătorile de iarnă în paginile revistei „Universul copiilor”.

 

Amintiri dintr-o altă vreme, nedrept uitată, nedept ignorată acum, sub „papucul” unui prezent împovărat, uneori bolnăvicos, de nou, de dragul de a pune totul, fără discernământ, sub semnul modenului, al unei actualități care de multe ori schimonosește până și… copilăria, cu toate ale ei.

Așa că, n-ar fi de prisos să privim o țâră undeva, departe, înapoia vremurilor, iar evenimentul plănuit cu generozitate de Biblioteca Județeană ASTRA este cu atât mai mult bine primit.

Pasionații de lectură sunt, așadar, invitați să admire câteva din numerele apărute în lunile de iarnă, care surprind o tematică diversă, însoțită de numeroase ilustrații. În paginile revistei regăsim povești („Darurile lui Moș Crăciun”, Copiii și păsările”), curiozități din lumea animală, jocuri și anagrame („Distracții instructive”), șarade, proverbe, prezentarea copiilor premianți din școli, recomandări de lectură pentru copii, povești și poezii ilustrate, scurte prezentări ale unor scriitori, exploratori sau compozitori, reproduceri din domeniul picturii și sculpturii.

„Universul copiilor”, supliment al Ziarului Universul – București, este una dintre cele mai citite publicații pentru copii din perioada interbelică. Inițiatorul revistei a fost publicistul și editorul Stelian Popescu, proprietarul ziarului Universul.

Din perspectiva acestuia, copiii trebuie deprinși ca „în ceasurile de răgaz, între jocuri și învățătură pentru școală, să citească. Să se distreze și să învețe. Să prindă gustul de carte, de cuvântul scris. Să fie ispitiți de dorul de a ști cât mai multe, potrivite cu mințile lor și cu inimioarele lor.”

așa cum aflăm de la Daniela Stancu, bibliotecar Compartimentul Periodice, publicațiile expuse și întreaga colecție a Revistei „Universul Copiilor” (1925-1948) pot fi admirate și consultate, de luni până vineri, în intervalul 9:00 – 17:00, la Sala de Lectură a Compartimentului Periodice, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, str. George Barițiu, nr. 5, et. I, Corp A.

 

sursa foto: Biblioteca Astra Sibiu  

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: