vineri, 21 martie 2025
6.3 C
Sibiu

Stâlpul infamiei. A FOST ODATĂ, în Piața Mare

Multe si inca nespuse pe de-a-ntregul sunt legendele si amintirile despre Sibiul de altadata. Fiecare loc e o poveste – mai vesel  sau mai trista, si chiar de nu e scrisa „negru pe alb”, ea e pastrata pe fruntile canite ori pe buzele batranilor dornici sa  lase mostenire tot ce stiu.

Iată astăzi, o altă filă de istorie. Parc-a fost ieri…

Centrul istoric al Sibiului a fost prima dată menţionat în 1411 ca piaţă de cereale. Exista din anul 1366 odată cu finalizarea celei de-a 3-a centuri de fortificaţii a oraşului. Apoi, începând din sec. 16, Piaţa Mare a devenit centrul cetăţii.
Timp de sute de ani a fost denumită Der Grosse Ring sau Grosser Platz, iar între războaie s-a numit Piaţa Regele Ferdinand, după care comuniştii au denumit-o Piaţa Republicii. Din 1990 s-a revenit la denumirea originală.

Ei bine, „doarme” aici ceva mai mult de o legendă, ce sigur ar insipra un film ori vreo pictură. În anul 1550 în Piaţa Mare avea să se instaleze „stâlpul infamiei”- un monument gotic ce avea în vârf statuia lui Roland. Întreg ansamblul a fost realizat de sculptorul Onoforius.(construcţia se pare că a fost în vecinătatea  izvorului îngrădit de azi din Piaţa Mare) (N.R. În prima poză de eopcă, în fundal, se vede stâlpul, cu statuia lui Roland)

„Stâlpul infamiei”- stâlpul unde erau pedepsiţi „maleficanţii” (oamenii răului, înhăitaţi cu Diavolul- tâlhari, cuţitari, beţivi, infractori- în genere), ca mijloc de corecţie. Strigătele lor se perpetuează peste ani şi se regăsesc în cele ale vrăjitoarelor. Cum se păstrează vorbele din bătrâni, s-ar spune că o vrăjitoare va fi arsă pe rug, la un moment dat:  e vestea care îi determină pe toţi să se înghesuie înspre Piaţa Mare. Vrăjitoarea, căruţa, focul, chipurile curioase şi încruntate sunt ”ingredientele” principale ale unei zile de execuţie. Şi au fost destule asemenea zile în istoria Sibiului: 9 februarie 1675, 11 noiembrie 1678 şi înşiruirea anilor cu astfel de execuţii nu se opreşte aici. În 1687 – „Stâlpul infamiei” se căpătuieşte cu o „soră”: generalul Karaffa vine în oraş şi instalează o spânzurătoare în Piaţa Mare. 21 mai 1703, 10 martie 1704, 11 mai 1705 nu au fost zile în care să-ţi laşi copiii să hoinărească prin Piaţa Mare: trei vrăjitoare au fost decapitate, cinci muşchetari dezertori au fost spintecaţi şi alţi şapte spânzuraţi, două femei desfrânate au fost decapitate. Între 1724-1757, aici se găsea şi o cuşcă pentru nebuni, în care erau expuşi ziua cei care tulburau liniştea în timpul nopţii.

E de remarcat că, folosit în Evul Mediu, stâlpul infamiei reprezenta şi un însemn al dreptului seniorial. Seniorul unei feude planta un stâlp în piaţa satului spre a înştiinţa prin aceasta populaţia că avea drept de judecată asupra localităţii.

Stâlpul infamiei a fost, de altfel, în diferitele lui forme simbolul oprobiului public. Aparţine la propriu perioadei medievale în burgurile germanice (Der Pranger) şi a fost  “exportat” mai târziu în întreaga Europa. Stâlpul infamiei a evoluat metaforic în perioada iluminismului timpuriu, transformându-se în “coloanele masonice” – semnul degradării totale a membrului şi  expulzarea lui din comunitate, începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi până astăzi. Stâlpul infamiei a devenit o metaforă literară care simbolizează răul absolut expus publicului, asigurându-i dispreţul general.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Președinta Colegiului Medicilor din România, azi, la Colegiul Medicilor Sibiu

Președinta Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina...

Sute de specialiști la Congresul Național de Psihiatrie de la Sibiu

Potrivit organizatorilor, peste 900 de specialiști din țară și...

Chiar așa: Ce oameni de poveste are Sibiul! Elevă, al 77 de ani (ați citit bine!), în fața șevaletului!

Bate la poarta aniversării a 78 de primăveri, însă...

FAIN DE TOT: Scufița Roșie dă întâlnire copiilor sibieni!

Copiii cu vârsta peste 5 ani sunt invitați să...

Alte articole

Ziua Fericirii, pe aripile muzicii, la Filarmonica sibiană!

Filarmonica de Stat Sibiu vă invită joi, 20 martie,...

Întrevedere ministru Daniel David – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel...

De poveste: Invitație la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului

Sibienii și... turiștii sunt invitați la un nou eveniment...

Sibiul, cu pregătiri în toi pentru Gala Destinația Anului 2025. Votați, implicați-vă!

Meritat: Sibiul se pregătește să fie gazda Galei Destinația...

NOTAȚI ÎN AGENDĂ: Documentarul „Franța”, celebează Ziua Internațională a Francofoniei la Biblioteca ASTRA

Miercuri, 19 martie 2025, de la ora 17:00, Compartimentul...

STUDIU: Cât dau părinții pe meditații, costurile ascunse ale educației?

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta...

Din aceeași categorie

Categorii populare