…În secolul XIV, au inventat extraordinara tehnică “daisugi”.
Aplicând această ingenioasă tehnică cedrilor, lemnul obținut este uniform. Lăstarii sunt plantați (pentru a ajuta la popularea rapidă a unei păduri) în copacul tăiat. Rezultatul este cedrul subțire, flexibil și dens, perfect pentru acoperișuri și grinzi tradiționale din lemn. Pentru a păstra copacii fără noduri, silvicultorii urcă pe trunchiurile lungi, la fiecare trei până la patru ani, și tund cu atenție orice ramură în curs de dezvoltare.
Cedrul Daisugi poate fi recoltat la fiecare 20 de ani din… copacul de bază care durează sute de ani.
*Tehnica Daisugi s-a născut din pură necesitate datorită spațiului limitat de care dispune Japonia pentru a crește mai mult lemn pe un spațiu cât mai restrâns.
Se pare că în secolul al XIV-lea, o formă de arhitectură sukiya-zukuri foarte dreaptă și stilizată era la modă, însă pur și simplu nu exista suficientă materie primă pentru a construi case pentru fiecare nobil sau samurai ce dorea una. De aici și această soluție inteligentă de a folosi tehnici de bonsai pe cedrul japonez (Cryptomeria japonica).
Cheresteaua produsă prin această metodă este 140% mai flexibilă ca cedrul Kitayama standard și de 2 ori mai densă, rămânând perfect dreaptă ceea ce îl face alegerea perfectă pentru acoperișuri și grinzi tradiționale din lemn.
Unicitatea vizuală a acestei metode i-a asigurat posteritatea deoarece chiar și atunci când cererea de cherestea a scăzut în secolul al XVI-lea, cererea pentru acești arbori a continuat fiind utilizați în grădinile ornamentale.
Sursa foto: Curiosities of the world