Stop nuntilor in spatii “neconventionale”!

Botezurile si nuntile nu se vor mai face deloc in afara parohiilor. Inaltii Bisericii Ortodexe din Romania au considerat ca e timpul potrivit sa spuna stop ideilor mai putin acceptate ale unor tineri care vor sa se casatoreasca in locuri inedite. Si asta din cauza cererilor venite pentru cununii in diverse locuri, precum in varful unui munte.

Astfel, cei care vor vrea sa se casatoreasca de acum incolo si apartin cultului orthodox se pot cununa doar in biserica.

Aveau loc cununii si botezuri in multe locatii, netinandu-se cont ca trebuie sa aiba loc in lacasul de cul, mai ales in parohiile de care apartin”,  a spus mitropolitul Sibiului, IPS Laurentiu Streza.

Cununie in varful muntelui

Ideile pentru cununii au inceput sa devina din ce in ce ciudate. Una dintre ideile sibienilor a fost de a-si lega destinele in varf de munte.

Am avut cerere pentru o  cununie in varful muntelui care sa fie transmisa pe internet”, a explicat IPS Laurentiu Streza.

Interzis cununia si la Manastire

Chiar daca cei din conducerea Mitropoliei Sibiului au fost de acord cu ceremoniile religioase la manastiri, modul in care oamenii au ajuns imbracati intru-un asemenea lacas de cult i-a facut sa se razgandeasca.

Multi doresc sa se cunune la manastire, dar aici sunt impedimente multe. E un loc de liniste si rugaciune. Am facut cununii la Sambata, dar nu au avut cei pe care i-am lasat sa se cunune acolo decenta deloc. La una dintre nunti, calugarii au fost nevoiti sa le faca pelerine oameni pentru a intra decent imbracati in lacasul de cult. Si nu vorbesc numai despre femei. Au fost si barbati care au venit in pantaloni scurti, de exemplu”, a adaugat Streza.

Un alt motiv pentru care casatoriile nu vor mai avea loc la manastire este si faptul ca cei care slujesc acolo nu sunt casatoriti.

Nici cununiile la Balea nu vor mai fi avizate de Mitropolia Ardealului

Cei care se gandeau ca ar putea sa se casatoreasca la Balea, in Biserica de Gheata, ar trebui sa gaseasca un alt loc in care sa se cunune. Biserica  de Gheata nu este sfintita de IPS Laurentiu Streza pentru ca sfintirea unui lacas se face numai la o data.

Biserica de la Balea nu o pot sfinti pentru ca se topeste, iar in fiecare an trebuie sfintita. Ori sfintirea unei biserici se face o singura data sau, in cazuri speciale, la ani diferenta”, a declarat Laurentiu Streza.

Mai mult de atat, IPS laurentiu Streza spune ca preotii care vor oficia cununii si botezuri inafara parohiilor vor fi sanctionati administrativ.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: