marți, 21 ianuarie 2025
-2.8 C
Sibiu

Strada Centumvirilor din Sibiu – o alta marturie seculara

Astazi, va aducem in atentie o alta strada sibiana incarcata de istorie. Si ea, purtand ceva secole in spate, printre ziduri si cladiri ce au povestile lor, la doi pasi de centrul istoric si de alte strazi celebre din Sibiu: strazile Mitropoliei, Tribunei, Piata Armelor, Piata Albert Huet sau Aleea Filosofilor.

Zidul de apărare de pe strada Centumvirilor este situat între străzile Odobescu şi Tribunei din localitatea Sibiu, conferind întregului areal o atmosferă medievală, nealterată. Fortificaţia fost ridicată între anii 1357 – 1366 şi transformat în secolul al XVIII-lea.
Strada Centumvirilor (cine erau Centumvirii? CENTUMVÍR, centumviri, s.m. Membru al unui colegiu de judecători format dintr-o sută de magistrați care judecau afacerile civile în vechea Romă. ** Magistrat dintr-un municipiu sau dintr-o colonie romană. – Din lat., fr. centumvir) sau “Spinarea Câinelui”, după cum o cunosc bătrânii oraşului, s-a consacrat drept un loc pitoresc al cetăţii Sibiului, ce oferă, secular, o privelişte impresionantă deasupra acoperişurilor caselor din Oraşul de Jos.
Strada are un profil convex, iar străzile Konrad Haas şi Odobescu, de la baza zidului, au un profil concav, cele doua trasee unindu-se la capete, astfel încât elevaţia zidului are o forma lenticulară.

Zidul are o lungime de 200 m şi o înălţime de 10 m în partea mediană, unde sunt amenajate scările Poschen ce fac legătura între cele două cartiere ale oraşului vechi.

#Prima atestare a Străzii Centumvirilor indică anul 1484, după Emil Sigerus, dup cum aflăm din publicaţia sibiană „Turnul Sfatului” dar este de presupus că strada este mult mai veche, probabil că a fost amenajată odată cu construirea cele de a treia incinte a fortificaţiilor sibiene, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, deci cel puţin cu un secol mai repede. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, când se construise şi cea de a patra incintă de fortificare a cetăţii şi rolul celei de a treia devenise secundar din punct de vedere militar, a fost permis ca spaţiul dintre fortificaţii şi parcele să devină uliţă în sistemul de străzi a cetăţii. Vechimea sa este arătată şi de primul nume al străzii provenit probabil dintr-o veche poreclire a acestui spaţiu, venit din forma încovoiată a terenului pe care s-a desenat viitoarea strada. Primul nume a fost „Hundsrucken” („Spinarea Câinelui”). Această denumire a rămas oficială, alternând cu denumirea „Johannesrucken” (Spinarea lui Johannes) până în 1934, când municipalitatea îl va schimba în Centumvirilor, nume ce îl păstrează până astăzi. Pe lângă rolul comunicator al străzii, aici pe parcelele vecine se vor construi o serie de clădiri ale negustorilor externi cetăţii, loc în care aceştia îşi descărcau mărfurile şi care astfel devenea un depozit al acelor negustori. Majoritatea acestor edificii, aveau scopul de a deveni locul de adunare şi depozitare a mărfurilor venite din alte oraşe spre comercializare. Cele mai renumite astfel de case, denumite „curţi” au fost „Curtea Bistriţeană” şi „Curtea Sighişoreană”. O notă din Cronica oraşului Sibiu, a lui Emil Sigerus, aminteşte că edificiul bistriţenilor fusese construit în 1769 pe strada Centumvirilor. Majoritatea „curţilor”au fost demolate, de aceea este greu a ne putea da seama unde cu exactitate erau ele construite. Astăzi pe strada Centumvirilor, multe dintre clădirile existente sunt fie construite în secolul al XIX-lea, fie suportă serioase modificări, nu numai la nivelul faţadelor, dar şi din punct de vedere structural, astfel că este greu a ne da seama unde ar fi putut fi construite, asta în lipsa unor cercetări arheologice riguroase.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

SIBIU: Bazinele de la Baia Populară, supuse procedurii de curățare și dezinfecție

 Potrivit unui anunțdin partea municipalității, în perioada 24-27 ianuarie,...

Bărbat rănit grav, după ce s-a răsturnat cu un ATV

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Mediaș intervin pe un...

Secretele jucătorilor de succes la cazinouri online

În lumea vibrantă a jocurilor de cazinou online, succesul...

Brukenthalul deschide prima expoziție de artă contemporană din acest an! NU RATAȚI!

„Ce vis ciudat avui, dar visuri Sunt ale somnului făpturi: A...

Alte articole

Femeie rătăcită în zona Păltiniș, recuperată de jandarmii sibieni

Vineri, în jurul orei 16.30, jandarmii montani sibieni au...

MERITAT: Municipiul Sibiu participă la Târgul de Turism de la Viena

Destinația turistică Sibiu este prezentată în aceste zile la...

FAIN AȘA: Școala „Regele Ferdinand” din Sibiu, modernizată și mai eficientă energetic

 Primăria Sibiu anunță că a finalizat lucrările de îmbunătățire...

UPDATE: Reţinere inculpaţi în dosarul vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Sibiu

„Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin ordonanţa procurorului...

Atenție: O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online!

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a...

Din aceeași categorie

Categorii populare