Stradaniile unui colectionar sibian… în fata publicului, la initiativa Muzeului ASTRA

Muzeul ASTRA  invita iubitorii de arta si amintiri vineri, 12 aprilie la Casa Artelor, Piata Mica, nr. 21. La ora 14, va avea loc vernisajul expozitiei „Stradaniile colectionarului. Pasiuni…amintiri…idealuri…carţi…obiecte”, organizata de muzeograful Karla Rosca.

Expoziţia aduce în faţa publicului piese din colecţia particulară a etnografului sibian Horst Klusch.

Exponatele prezintă o deosebită valoare istorică şi documentară: ceramică decorativă, icoane pe sticlă, pipe din spumă de mare, mobilier pictat, candelabre din alamă, obiecte din cupru şi fier, sticlă transilvăneană.

Născut la 12 mai 1927, la Sibiu, d-l Horst Klusch a întemeiat în anul 1966 Cercul de colecţionari ceramişti din Sibiu, prin care a iniţiat şi prima ediţie a Târgului olarilor din Sibiu (1968), pe care l-a organizat timp de un sfert de veac. În anul 1968, a devenit membru al Cercului de Cercetare a Ceramicii Europene, cu sediul la Regensburg / Düsseldorf. A fost invitat să conducă cursuri de pictare a ceramicii la Zell an der Pram, în Austria, este şeful secţiei germane a Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnologilor din Sibiu şi iniţiatorul a două mari târguri de ceramică: Târgul

olarilor sud- german din Diessen am Ammersee, Germania (1980) şi Târgului olarilor din Klagenfurt, Austria (2000).

A conceput şi a organizat Muzeul sătesc din Cisnădioara (1971) şi Muzeul de istoria ţesutului din Cisnădie (1973). În anul 2004 este numit de către Ministerului Culturii şi Cultelor „expert în probleme de etnografie săsească” iar în 2007 preşedintele Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din München, i-a decernat premiul Hans-Christian şi Beatrix Habermann pentru „întreaga activitate ştiinţifică şi de salvare a patrimoniului etnic al saşilor din Transilvania.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: