Centrul de Informare și Asistență în Afaceri InfoBiz pregătește pentru această toamnă cel mai important eveniment pe tema responsabilității sociale corporatiste, Gala CSR, în cadrul căreia vor fi prezentate și premiate campaniile de CSR derulate de firmele din județul Sibiu.
Mai multe detalii despre ce înseamnă Responsabilitatea Socială Corporatista ne oferă Ciprian Faraon, președintele Centrului de Informare și Asistență în Afaceri InfoBiz:
„Responsabilitatea socială corporativă (RSC/CSR în limba engleză) reprezintă ansamblul acțiunilor, principiilor şi practicilor prin care o companie se implică într-o societate, cu scopul de a asigura un impact pozitiv al activității sale și de a contribui la dezvoltarea acelei societăți. Cu alte cuvinte, companiile înteleg să își aducă mulțumirea față de comunitatea în care își dezvoltă activitatea, prin finanțarea diferitelor programe sociale, educaționale sau de mediu.
Acest concept este pus în aplicare de către multinaționale sau marile corporații, ceea ce pentru România înseamnă capital străin, deci investiții străine directe! Companiile străine au adus în anii 1990, când timid au intrat pe piața autohtonă, un lucru de preț pentru economia românească – cultura de business, parte din cultura țării de origine. Prezența în România a companiilor germane, franceze, britanice, austriece ori olandeze, cu zeci sau sute de ani de experiență, cu o maturitate solidă în afaceri, cu un comportament organizațional de invidiat, constituie un suport pentru mediul de afaceri românesc. Experiența multor români în aceste corporații, contactul cu a lor cultura organizațională, au fost ulterior „împrumutate” în propriile companii, firme indigene. Fenomenul lua amploare de la an la an, parte din obiceiurile marilor corporații erau adaptate noilor companii românești, de către cei ce inițial au lucrat la aceste corporații.
Puterea exemplului, a exemplului pozitiv, acela al reușitei, stă de cele mai multe ori la baza unei decizii, a unei acțiuni manageriale. De multe ori ne întrebăm: dacă decizia respectivă a dat rezultate de ce să nu o aplic și acum/aici?! Ceea ce încerc să vă transmit este că gândirea noastră, fie ea de business, e influențată de astfel de culturi, de modele de business. Responsabilitate socială însă e de multe ori, în cazul corporatilor, multinaționalelor, greșit aplicată, voit sau nu! Aparent acestea respectă legea, dar oare respectă principiile? Si atunci, ma întreb și vă întreb:
Este corect ca:
• multinaționalele care obțin profit substanțial folosind forța de muncă românească, calificată, să plătească salarii atât de mici, aprope de nivelul mimin pe economie?
• multinaționalele care folosesc mediul în care trăim, infrastructura noastra, fie ea precară și incipientă, toate, per ansamblu generatoare încă de valoare adăugată, să contribuie atât de puțin pentru îmbunătațirea, protejarea acestora?
• marile corporații să nu se implice pentru a încuraja susținerea companiilor românești, mici și mijlocii să prospere, parte din același mediul de afaceri?
• marile corporații să mute profiturile în țările de origine prin nepracticarea unor politici, fundamentate legal, de prețuri de transfer ori folosind alte instrumente financiare care lasă prea puține avantaje României?
Aceste întrebări își găsesc răspunsul, dar si rezolvarea în conceptul de responsabilitate socială, concept pe care de altfel aceste corporații înteleg să-l aplice foarte bine în țara lor de origine ori in tarile dezvoltate, Romania fiind o tara in curs de dezvoltare. Mă întreb oare unde se produce ruptura de cultură, la noi prin faptul ca nu avem zeci, sute de ani de experiență și un cadru legislativ sănătos, cu efect pe cultura de țară si deci de business, sau la multinaționale, la marile corporații care „uită” cultura lor împrumutând din cultura noastra?
Cred cu tarie că aceste corporații, aceste multinaționale trebuie să fie un fel de „big brother” (fratele cel mare) care să vegheze și să se implice, să transfere și să încurajeze practicile corecte, curate, sănătoase mediului de afaceri românesc!“
Ciprian FARAON este doctorand la Universitatea Lucian Blaga din Sbiu, catedra de management, sfera de cercetare științifică fiind asociată Responsabilității Sociale Corporatiste. Totodată deține titlul academic postuniversitar MBA, fiind absolvent al programului MBA Romano-Canadian (scoala canadiana de business), titlu cu recunoaștere internațională. A terminat facultatea de management-marketing din cadrul Universității Româno-Americane din București și a absolvit un master în știinte politice în cadrul SNSPA. Are o experienta de peste 16 ani în managementul și administrarea afacerilor, atât în companii naționale, cât și internationale. Este membru în Consiliul de Administratie al Aeroportului International Sibiu și presedinte al organizatiei nonguvernamentale Centul de Informare si Asistență în Afaceri INFOBiz.