SUPER! Peste 300 de artişti, din 45 de ţări, Jazz, Blues, Pop, Casa Regala. Ingredientele megafestivalului care infrateste Sibiul si Bucurestiul

Megasurpriza pentru iubitorii muzicii! In mai putin de o luna se declaseaza si… va fura inimile! Festivalul Internaţional EUROPAfest, un eveniment care adduce in prim-plan patru genuri muzicale – jazz, blues, pop şi classic! Si infrateste, prin muzica doua mari orase ale culturii: Sibiu si Bucuresti! Evenimentul  revine între 14 şi 23 mai la Bucureşti şi Sibiu, protagonisti fiind peste 300 de artişti din 45 de ţări, sloganul celei de-a 22-a ediţii fiind „It’s all about live quality music!”.

Potrivit Mediafax.ro, directorul EUROPAfest, Luigi Gageos, cântăreaţa şi compozitoarea Margareta Pâslaru şi Călin Ile, vicepreşedinte Bucharest Tourism Board, au prezentat luni, într-o conferinţă de presă organizată de jmEvents şi Athenee Palace Hilton, evenimentele incluse in agenda celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional EUROPAfest.

„EUROPAfest reuşeşte de 22 de ani să aducă în Bucureşti şi în Sibiu, dar în acest an în Sibiu- pe o perioadă completă a festivalului, muzică de calitate, pe patru genuri muzicale. Pentru a vorbi în termeni simpli aritmetici aş spune: 22 de ani de tradiţie şi experienţă, 300 de artişti din 45 de ţări, de pe patru continente, patru genuri muzicale – jazz, blues, pop, clasic, şi zece ani sub înaltul patronaj al Casei Regale din România”, a declarat directorul evenimentului, Luigi Gageos, conform sursei citate.

Sub sloganul „It’s all about live quality music!”, EUROPAfest prezintă, între 14 şi 23 mai, peste 300 de artişti din 45 de ţări – din Europa, dar şi invitaţi speciali din Statele Unite ale Americii, Australia, China şi Japonia.

În fiecare an, festivalul aduce ceva nou. Demn de precizat, in acest an, EUROPAfest va inregistra o premiera: îşi va deschide porţile cu un dublu Opening Concert – Bucureşti şi Sibiu. Astfel, pe 14 mai, publicul din două oraşe culturale reprezentative va asista, începând cu ora 19.00, la un concert de excepţie.

Asa cum precizeaza Mediafax.ro, Luigi Gageos a anuntat că, dacă pe scena Teatrului Excelsior din Bucureşti se vor auzi acorduri de blues şi jazz, cu „Turn On” (Finlanda) şi „Hot Club de Bucharest” (România), având-o ca solistă pe Raluca Stoica, pe scena Sălii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest Momoka Masuda din Japonia, impreuna cu orchestra Filarmonicii din Sibiu.

El a precizat că actuala criză financiară, începută în 2009, „începe să se simtă şi în zona corporate”. „(…) banii încep să fie mai puţini, noi nu ne-am bazat foarte mult pe instituţiile publice, ele sunt prezente câteodată”, a completat Gageos.

Organizatorii anunta ca agenda festivalului va fi una de-a dreptul… “efervescenta”, prin concerte, concursuri internaţionale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul să fie incununat prin concertul de gală din 23 mai.

Evenimentele EUROPAfest se vor desfăşura în spaţii diferite din Bucureşti şi Sibiu, pentru a da posibilitatea manifestărilor paralele: Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Sala Auditorium – Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala Arcub, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Enescu, Sala Berlioz, Ibis Caffe L’Estaminet şi Athenee Palace Hilton.

 

Privitor la acest mega eveniment musical, Luigi Gageos a marturisit: „Fiind muzician, am creat EUROPAfest cu pasiune şi credinţă în reuşită. Timp de 22 de ani, am oferit publicului un festival care se remarcă prin profesionalism, muzică de calitate şi eleganţă. EUROPAfest reuşeşte an de an să aducă un aer de prospeţime în peisajul evenimentelor din România, păstrându-şi totodată nota de rafinament”. Punând accentul pe calitate şi mai puţin pe comercial, jmEvents, organizatorul festivalului, încurajează apropierea tinerilor de muzica bună, oferind intrarea liberă studenţilor, în limita locurilor disponibile.

 

Sub sloganul „100% jazz and more”, initiatorii acestui proiect de prim rang in lumea muzicala provoaca publicul să descopere concepte inedited, dar şi pe cei mai buni muzicieni de jazz ai momentului. Concertele sunt secondate de jam sessions şi workshop-uri cu specialişti internaţionali. Anul acesta, au intrat în semifinală 15 trupe de jazz din tot atâtea ţări.

De asemenea, între 16 şi 23 mai se va desfăşura Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti – vioară, unul dintre cele mai puternice concursuri din regiune (o traditie, deja), atât ca număr de participanţi, cât şi ca nivel profesional.

Între 18 şi 22 mai, vor avea loc o serie de workshop-uri, iar punctul de atracţie pentru public îl reprezintă cel condus de Margareta Pâslaru. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz şi vioară pentru muzicieni.

Festivalul EUROPAfest se va încheia cu o seară de gală, pe 23 mai, punctul culminant al evenimentului oferind decernări de premii, discursuri ale invitaţilor speciali, dar si momente musicale de inalta tinuta. Cu această ocazie are loc şi decernarea diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală a Romaniei.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: