miercuri, 23 aprilie 2025
11.3 C
Sibiu

Tenisul, între sport de întreținere, hobby și performanță

Turnee spectaculoase, popularitate, fani, câștiguri de zeci de milioane de dolari, sponsorizări din partea celor mai prestigioase firme din lume. O lume strălucitoare, în care zeci de copii care joacă tenis cu rachete ieftine, pe terenuri improvizate în fața blocului sau pe terenuri special amenajate, sub îndrumarea unui antrenor profesionist, visează să ajungă într-o zi.

Dincolo de carierele pe care le creează și visele pe care le susține, tenisul este însă și o pasiune accesibilă tuturor sub forma unui hobby, care ne umple timpul liber cu o activitate antrenantă și sănătoasă, sau sub forma unui sport de întreținere care ajută la menținerea unui organism sănătos, rezistent și a unei siluete de invidiat

Video: Istoria tenisului

Origini și caracter

Născut în Franța secolului al doisprezecelea, în absența rachetelor moderne, dar în prezența palmei acoperite într-o mânușă cu rol de protecție, folosită pe atunci pentru a imprima viteză și direcție mingii, tenisul a purtat inițial numele de “jeau de paume”. Tenisul a devenit cel pe care îl cunoaștem astăzi, în secolul XVI, o dată cu începerea folosirii rachetelor de tenis, perioadă în care l-a câștigat în lista sa de fani pe regele Henri VIII al Angliei.

Sursă foto: Teresa Avellanosa

Cupa Davis s-a desfășurat pentru prima dată în anul 1900, iar feminismul a pătruns în tenis în mod oficial abia în anul 1963 prin Cupa Fed. Este secolul în care tenisul pătrunde din grădinile regale și lumea înaltei societăți, în marea masă a populației, începând să dea șanse la faimă și apreciere și celor față de care soarta a fost mai puțin darnică.

Astăzi tenisul se numără printre cele mai moderne și solicitante sporturi de interes internațional, cu cariere incredibile și sportivi cu preocupări complexe care le permit să se relaxeze între competiții: Serena Williams este în afara terenului actriță și designer de modă, Nadal își perfecționează gândirea strategică în partidele de la PokerStars Cazino, Djokovic practică yoga, iar Victoria Azarenka este pasionată de shopping.

Tenisul și abilitățile  de coordonare

Dincolo de circuitul profesionist, în viața de toate zilele tenisul este un sport care poate fi folosit pentru dezvoltarea și antrenarea abilităților de coordonare ale practicanților. Prin natura efortului depus în partidele de tenis, persoanele care practică acest sport își dezvoltă reflexele, abilitățile de orientare în teren, viteza de reacție și coordonarea mână-picior.

Video: Cele mai amuzante momente din tenis

Musculatură și forță

Tenisul este unul dintre sporturile care solicită întregul organism, ajutând la dezvoltarea armonioasă a sistemului muscular. Cu accent pe brațe și picioare, tenisul ajută de asemenea la întreținerea pectoralilor și a mușchilor spatelui. Este ideal pentru curele de slăbire, deoarece combină perioade scurte de efort susținut, cu perioade scurte de repaus activ, ajutând astfel la arderea accelerată a caloriilor.

Sursă foto: adifans

Consum de calorii:

  • Bărbați, 600 calorii/oră
  • Femei, 400 calorii/oră

Contribuie la definirea armonioasă a mușchilor picioarelor și feselor și lucrează foarte bine brațele, prevenind efectul de piele lăsată, care își face apariția atât la bărbați cât și la femei o dată cu înaintarea în vârstă.

Flexibilitate

Spre deosebire de multe alte sporturi, tenisul include și elemente de streching care ajută la creșterea flexibilității organismului.

Socializare

Deși nu este un joc prin excelență de echipă, tenisul de câmp este cu siguranță un joc de societate, care se joacă împreună cu un partener, dacă vorbim de jocurile simple, sau în echipe de câte doi, dacă este vorba de partide de dublu. Este un joc elegant, prezent în toate cluburile înaltei societăți din țări precum Anglia și Franța, recunoscute pentru activitățile de înaltă clasă.

Este o modalitate de a cunoaște persoane noi, de îmbunătățire a abilităților de comunicare, folosită adesea drept context favorabil pentru discutarea afacerilor și încheierea de contracte de către oamenii de afaceri, alături de alte sporturi celebre pentru îmbinarea plăcutului cu utilul precum golful.

Cariere în tenis

Tenisul este unul dintre sporturile pe care părinții le aleg frecvent pentru a completa educația copiilor în afara școlii. Pentru unii este o activitate suplimentară distractivă, pentru alții se transformă cu anii într-un hobby la care sunt foarte buni, și doar câțiva ajung să joace tenis la nivel profesionist. Cheluielile implicate în pregătirea unei cariere în tenis sunt destul de ridicate, implicând în primă fază lecții cu profesori privați, antrenamente frecvente, echipament de calitate și tabere de pregătire.

Sursă foto: Carine

Prețul lecțiilor variază de la 25 ron/oră, până la peste 50 ron/oră, în funcție de clubul ales, costurile cu pregătirea unui jucător ajungând deseori la peste 2.500 de euro pentru cei care iau în serios viitoarea carieră. Mai apoi urmează turneele de junior. Și din nou echipamente, antrenori, pregătire. Atât pentru părinți cât și pentru copii, drumul este anevoios și solicitant, deși frumos și plin de recompense pe parcurs.

Sursă foto: Robbie Saurus

La 19 ani, sau după ce au atins un anumit nivel de performanță, jucătorii pot intra în circuitul profesionist de tenis. O dată ajunși acolo, doar talentul și munca pe care sunt dispuși să o depună vor determina evoluția, succesul și banii pe care vor reuși să-i câștige. Rezultatele vin adesea după 15 -20 de ani de muncă și zeci de mii de euro investiți mai întâi de părinți, și mai apoi de sponsori în pregătirea jucătorului.

Sursă foto: Valentina Alemanno

Cel mai bine clasat jucător romând de tenis în momentul de față este Victor Hănescu care este numărul 141 în clasamentul ATP și a început să joace tenis la vârsta de 7 ani. La feminin, pe primele două locuri în lista celor mai bine clasata jucătoare din România este Simona Halep, locul 3 și Irina Camelia Begu, locul 34, prima începând  pregătirea în tenis la vârsta de 4 ani și a doua la vârsta de 3 ani.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

FAIN DE TOT: Peste 10.000 de oaspeți al ZOO Sibiu în mini-vacanța de Paști

Municipalitatea sibiană informează că... peste 10.000 de vizitatori a...

Lolele din Agnita urcă într-un super-spectacol e scena TNRS! HAI ȘI VOI!

Notați în agendă: Lolele din Agnita, pe scena TNRS...

Fii parte dintr-o comunitate selectă de artizani români

Peste 15.000 de obiecte handmade listate online.Dacă ești pasionat...

Accident cu 3 victime la Marpod în a doua zi de Paști

Polițiștii rutieri intervin la un autoaccident produs pe DJ...

Mesajul Primarului Sibiului după vestea trecerii în eternitate a Sanctității Sale

"Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii la cele...

Alte articole

Hristos a Înviat! Primiți Lumina Sfintelor Paști!

În noaptea de Înviere, lumina sfântă a venit din...

MESAJUL PRIMARULUI ASTRID FODOR cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale

"Suntem în pragul Paștelui, o sărbătoare care dăruiește mereu...

Sorin Doroftei, cofondatorul Fundației DMS: ”Sportul te învăță să crezi în tine și să îți depășești limitele”

Sportul aduce oamenii împreună, inspiră, motivează și transformă vieți....

Cina cea de taină, în dar de la Brukenthal

Joia Mare este ziua Cinei cele de Taină, adică...

Promenada Sibiu lansează campania de Paște cu premii și cadouri surpriză

În perioada 11-19 aprilie, Promenada Sibiu derulează o campanie...

Din aceeași categorie

Categorii populare