Ţiglăria tradiţională din Apoş, judeţul Sibiu, finanţată de Prinţul Charles, a fost donată unuia dintre meşteri. Altfel spus, “motoarele au fost turate”!!! Investiţia s-a ridicat la 60.000 de euro, iar meşterul a primit-o „la cheie”, cu promisiunea sa duca traditia intacta mai departe. Si pentru ca lucrurile merg ca unse si munca da rod bun, deja sunt contracte pentru toată producţia din acest an şi sunt cereri pentru anul viitor.
Demn de precizat, Tiglăria din Apoş a fost deschisă în luna iunie, în urma unui proiect la care au pus umărul mai multe asociaţii naţionale şi internaţionale. Impresionat de farmecul si importanta acestui mestesug stravechi, insusi Prinţul Charles a donat o parte din bani. Meşterii care lucrează aici au venit tocmai de la Covasna.
Jozsef Bertha este cel care a primit cadou ţiglăria. Meşterul are o ştampilă personalizată, pe care o aplică pe fiecare ţiglă. Bărbatul spune că meseria sa este una dintre cele mai grele din lume. Dar arta si pasiunea se imbina si totul e bun facut!
Odată ţiglele aduse la forma dorită, trebuie uscate cu atenţie, apoi arse în cuptor. La Apoş mai sunt, acum, ţigle şi cărămizi cât pentru o casă, dar producţia se opreşte pentru anul acesta şi va fi reluată abia în luna mai. Lutul are nevoie de vreme bună ca să se usuce si totul trebuie facut dupa rosturile de capatai.
Fiecare tigla sau caramida costa mai putin de-o paine, dar important e ca aici, ideile, faptele, tiglele si caramizile poarta marca unor suflete frumoase si a unor maini trudnice.
Potrivit www.digi24.ro , acestea sunt unele dintre cele mai valoroase ţigle din colecţia de pe Valea Hârtibaciului. Aici avem un exemplar din anul 1806, iar aici o inscripţie din anul 1797. Aceasta este o ţiglă cu totul şi cu totul specială. Poartă semnătura Prinţului Charles, care a fost aici la inaugurare, în iunie.
Nu putin lucru, restauratorii atrag atenţia că acoperişurile din zona Transilvaniei sunt un bun de patrimoniu în sine, iar ţigla tradiţională trebuie să rămână materia primă.
* “Sesizand pericolul de disparitie la care sunt supuse invelitorile istorice din Transilvania, sub amenintarea produselor industriale, Asociatia Monumentum demareaza la inceputul anului 2013 construirea unei tiglarii traditionale la Apos in judetul Sibiu. Cele 14 tipuri diferite de forme ale tiglelor istorice transilvanene aflate in colectia asociatiei vor primi o noua viata la inceputul lui iunie 2015 cand tiglaria va incepe sa produca. Prin reintroducerea invelitorilor traditionale in peisajul satelor transilvanene se doreste revigorarea unui mestesug aflat pe cale de disparitie care nu poate fi transmis decat din generatie in generatie; secretul producerii tiglei manuale fiind extrem de greu de deslusit altfel. Asociatia Monumentum va dona tiglaria unui mester cunoscut din Batanii Mari, judetul Covasna, care va implica comunitatea din Apos in manufacturarea tiglelor. Tiglaria, care va avea si un spatiu de expunere a colectiei de tigle istorice inscriptionate este amplasata strategic intr-un punct din care sa poata deservi Valea Hartibaciului si Valea Tranavelor, distanta de livrare fiind un factor care cantareste decisiv in costul final al achizitiei. Tigla confectionata manual este unul dintre putinele produse care poate intra in competitie cu preturile produselor industriale, imbatraneste frumos iar calitatea este net superioara tiglelor industriale.
Proiectul a fost realizat cu suportul Altetei Sale Regale, Printul de Wales, Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture, Global Heritage Fund si Asociatia Mioritics, precum si nenumaratilor iubitori ai patrimoniului si a comunitatii din Apos.”, declarau, in preambulul demararii proiectului, reprezentantii Asociatiei Monumentum, care sustine aceasta initiativa.
Sursa foto: asociatiamonumentum.ro