Toamnă lirică: aria unui alt festival muzical tradiţional. Tot la Sibiu!

Repetabil, feeric, voluptuos, „arta de a gândi cu sunete”- muzica (după cum o definea Jules Combarieu, cucereşte Sibiul în miez de toamnă. Ca un preambul, poate, la ceea ce este Ziua Internaţională a Muzicii, sărbătorită pe 1 octombrie. Altfel spus, începe cea de a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artei Lirice.

Un proiect major, complex, o tradiţie, iată, care „acoperă” lipsa unui teatru liric în Sibiu, dar care convinge asupra performanţelor orchestrei Filarmonicii de Stat pe de o parte, iar pe de altă parte bucură sufletele melomanilor sibieni îndrăgostiţi de operă şi operetă. Ca într-un ritual mereu viu, aşteptat. Pentru că doar muzica este… „vinul care umple cupa tăcerii” (Robert Fripp).

Mică epistolă celor ce iubesc muzica de operă

…”Vă veţi pune, poate, întrebarea care a ost şi rămâne reţeta succesului unui festival care a devenit unul dintre evenimentele de referinţă de pe agenda lirică internaţională. Ei bine, reţeta succesului porneşte de la cele trei cuvinte-cheie pe care le-am aşezat pe frontispiciul acestui eveniment: calitate, diversitate, continuitate. Astfel, fiecare spectacol sau artist are în spatele său o „istorie” care a constituit miza prezenţei sale aici, acum. Programul festivalului a fost în aşa fel ales şi structurat încât să cuprindă o paletă largă de manifestări ale genului: operă, operetă/zarzuelă, concert aniversar, gală de operă, concert vocal-simfonic, spectacol pentru copii, recital de lied, prezentare de carte şi concurs pentru tineri debutanţi”, mărturiseşte, în preambulul evenimentului, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin.

Domnia sa a precizat că festivalul deschide toamna muzicală la Sibiu, fericit preludiu la stagiunea concertelor care va debuta la mijlocul lunii viitoare, recunoscând că evenimentul, de asemenea profunzime şi amploare este extrem de necesar pentru un oraş cu un istoric cultural cum este Sibiul.

Verdi şi Wagner, aniversaţi la Sibiu

Primul concert din cadrul festivalului este dedicat aniversării celor 200 de ani de la naşterea a doi coloşi care au pus temelii pe cât de diverse, pe atât de magistrale istoriei muzicii: Giuseppe Verdi şi Richard Wagner.  Evenimentul este programat pe 26 septembrie (ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor) şi aduce în prim plan nume de referinţă precum soprana Anda Louise Bogza, baritonul Anooshah Golsorskhi şi dirijorul Walter Gugerbauer (Germania). 

Vor urma spectacole precum „Traviata” de Verdi (pe 29 septembrie)- cu participarea corului şi orchestrei Operei din Timişoara, Antologia de la Zarzuela, cu soliştii şi baletul companiei „Jose Tamayo” in Madrid, (3 octombrie), „Die Schopung” de J. Haydn (6 octombrie), Concursul Internaţional de Canto „Vox Artis” (9 octombrie), concertul de gală al laureaţilor „Vocile operei” (13 octombrie), dar şi spectacolele de operă pentru copii „Directorul de teatru” şi „Il maestro di Cappella”- cu participarea Operei Comice pentru Copii Bucureşti. (8 octombrie).

… Şi toate astea chiar dacă sala modernizarea sălii filarmonicii sibiene nu este gata, chiar dacă bugetul nu este atoatecuprinzător. Poate şi pentru că deasupra oricăror piedici sau inconveniente voinţa şi pasiunea cântă aria dibăciei de a te pune în starea de A FACE,  A DĂRUI…

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: