TOPUL CURIOZITĂȚILOR de… VACANȚĂ

 

*Ştiţi care este obiectul ce se pierde cel mai des în aeroporturi?
Probabil vă gândiţi la valiză, rucsac, poşetă sau aparate de fotografiat. Ei bine, NU!!!

Obiectul ce se pierde cel mai des în aeroporturi este laptopul.
În fiecare an sunt pierdute cca 637.000 de laptopuri conform unui studiu american. În medie sunt pierdute peste 10.000 (zece mii) de laptopuri pe săptămâna dar cel mai interesant este că peste 65% din acestea nu mai sunt căutate de către propietarii uituci.

*Localitatea cu cel mai mic nume este A și este situată parțial în Suedia, parțial în Norvegia. În limbile nordice, litera A inseamna râu.

*Cel mai mare oraș din lume, din punct de vedere al suprafetei ocupate, este Hulunbuir din Mongolia. Acesta se întinde pe 263.953 de kilometri pătrați.

*Pe un loc fruntaș în topul celor mai lungi denumiri geografice se află un deal din Noua Zeelandă, cu un nume aproape imposibil de pronunțat- Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu, și are 85 de litere. Numele este de fapt o frază în limba maori și se traduce astfel: „locul unde Tamatea, omul cu genunchi imenși, care sărea, urca și mânca munți, cunoscut și ca mâncătorul de pământ, cânta la fluier pentru aleasa inimii lui”. Acesta a fost cel mai lung până de curând, când numele a fost depășit în lungime de un altul, din Thailanda – Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit.

*Marea Albă, din Rusia este apa care are cea mai scăzută temperatură din lume, atingând doar maximum – 2 grade Celsius. În schimb, Golful Persic este cel mai cald. Pe timpul verii temperatura apei ajunge la 35,6 grade Celsius.

*San Marino este declarată ca fiind cea mai bătrână republică constituțională din lume, fiind fondată în anul 301 sub domnia împăratului Dioclețian. Constituția sa, redactată în 1600, este cel mai vechi document de acest gen din lume.

*Polul Nord nu are pământ, ci doar gheață. Oceanul Arctic se întinde pe o suprafață de 12 milioane de kilometri pătrați de gheață plutitoare, iernile fiind aici cele mai friguroase, de până la -34 de grade.

 

 

 

 

Surse foto: financialspots.com , www.huffingtonpost.ca

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: