Prim-procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
„La data de 15.09.2016, lucrătorii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 Cod Penal, raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal, şi respectiv art. 292 alin.1 Cod Penal, raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.
Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
Numitul CVV, în calitate de administrator al şcolii de şoferi aparţinând S.C. Amso S.R.L. Sibiu, a pretins numiţilor BP şi DDM, suma de 200 Euro şi respectiv, 400 Euro pentru a-şi exercita o pretinsă influenţă asupra examinatorilor din cadrul Instituţiei Prefectului – S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu, în vederea determinării acestora din urmă îi declare admişi în momentul susţinerii probei practice a examenului de dobândire a permisului de conducere.
De asemenea, numitul CVV, abordat fiind de cursanţii acestei şcoli: numitul NTM şi numitul BPI, a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra examinatorilor din cadrul Instituţiei Prefectului – S.P.C.P.R.P.C.Î.V. Sibiu, şi, în acest context, a pretins şi a primit de la aceşti cursanţi suma de 200 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici abilitaţi în examinarea cunoştinţelor practice ale candidaţilor la obţinerea permisului de conducere spre a-i determina să îi declare admişi pe aceştia.
La data de 29.03.2017, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au surprins în flagrant primirea de către numitul CVV a sumei de 400 de euro de la cursantul DDM, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici abilitaţi în examinarea cunoştinţelor practice ale candidaţilor la obţinerea permisului de conducere spre a-i determina să îl declare admis pe acesta la testare.
Prin ordonanţa din data de 15.09.2016 s-a început urmărirea penală ˝in rem˝ pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 Cod Penal, raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal, şi respectiv art. 292 alin.1 Cod Penal, raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.
La data de 29.03.2017 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă numitul CVV pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. prev. de art. 291 alin. 1 Cod Penal, raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi faţă de numiţii NTM, BPI şi BP pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă prev. şi ped. de art. 292 alin.1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.,
Urmare a probatoriului administrat, prin ordonanţa din data de 30.03.2017, a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii faţă de suspectul CVV, pe o durată de 24 ore.
La data de 30.03.2017, prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost pusă în mişcare a acţiunea penală faţă de suspectul CVV pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art. 291 alin. 1 Cod Penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (patru infracţiuni), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu urmează să solicite judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a inculpatului CVV, pentru o perioadă de 30 zile.
Pe parcursul cercetărilor, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu”.
*Reprezentanții parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu fac precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.