Tribunalul şi Judecătoria Sibiu vor fi mutate din sediile temporare în care-şi desfăşoară activitatea din cauza „condiţiilor improprii”, cu mucegai, magistraţii reclamând că s-au îmbolnăvit de plămâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ministrul Apărării, Mircea Duşa, a făcut, marţi, o vizită de lucru în judeţul Sibiu, având ca scop rezolvarea „unor probleme urgente” cu unele clădiri din oraş.
Cei doi au spus că ministrul a fost de acord cu transferarea către Aeroportul Sibiu a unor terenuri şi foste hangare ale Unităţii de Aviaţie Sibiu, necesare dezoltării acestui obiectiv.
De asemenea, Mircea Duşa a acceptat punerea la dispoziţia Tribunalului şi Judecătoriei Sibiu a unui spaţiu care aparţine Ministerului Apărării pentru mutarea sediior provizorii ale celor două instituţii.
Palatul de Justiţie din Sibiu, clădire monument istoric din 1904, în care este sediul oficial al Tribunalului, Judecătoriei şi Parchetelor din Sibiu este, din 2011, în proces de reabilitare şi modernizare. Pe durata acestora, Ministerul de Justiţie a închiriat un spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea în prezent aceste instanţe, acest spaţiu fiind considerat „impropriu”.
“Toată lumea a fost extrem de interesată în relocarea Tribunalului şi Judecătoriei Sibiu pentru că acolo condiţiile de lucru sunt improprii. Există foarte multe îmbolnăviri cauzate de diferite mucegaiuri şi amenajări care sunt improprii desfăşurării activităţii şi servicului public de justiţie. Actualul sediu, de pe Sebastian Bach, este impropriu. Acolo este o veche hală, au fost mucegaiuri care nu au putut fi ucise prin procese tehnologice. E multă umezeală, multă hârtie, nu s-a putut face o ventilaţie corespunzătoare. Acestea au găsit un mediu propice şi au cauzat îmbolnăviri”, a declarat prefectul de Sibiu.
Potrivit acestuia, Tribunalul şi Judecătoria Sibiu se vor muta din actualele sedii temporare, situate departe de centrul oraşului, într-un cartier, într-o clădire a Ministerului Apărării în care actualmente funcţionează Centrul de Limbi Străine al Statului Major al Forţelor Terestre.
Această clădire are peste 5.000 de metri pătraţi şi se află în apropierea zonei centrale a oraşului şi chiar lângă clădirea în care funcţionează cele două Parchete, DNA şi DIICOT.
Ioan Cindrea a precizat că, săptămâna viitoare, aceste modificări se vor afla pe masa Guvernului, urmând a fi emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, anul trecut, s-au înregistrat 20 de „îmbolnăviri pulmonare” în rândul angajaţilor, iar de la începutul acestui an alte 17 astfel de cazuri.
„Nu putem face o legătură directă între aceste îmbolnăviri pulmonare şi ciupercile din clădire, dar ne-am manifestat îngrijorarea faţă de acest fenomen”, a declarat Cornelia Prundaru.
Potrivit acesteia, suprafaţa totală în care-şi desfăşoară activitatea Tribunalul şi Judecătoria Sibiu este de 4.736 de metri pătraţi pentru care se plăteşte o chirie de 17,5 lei pe metru pătrat, la care se adaugă TVA.
În cele două instituţii sunt 181 de angajaţi, cărora li se adaugă câteva sute de avocaţi, poliţişti şi cetăţeni care au treabă zilnic la cele două instanţe.
Contractul de închiriere al actualei clădiri expiră, potrivit Corneliei Prundaru, în data de 15 iunie.
Foto: Tribuna.