„Pentru a marca această zi și pentru a ne solidariza cu cei care trec prin momentele dificile cauzate de această boală am decis să iluminăm în albastru două clădiri emblematice: Turnul Sfatului și Centrul Caleidoscop pentru terapia și recuperarea copiilor cu autism, clădire modernizată și extinsă în cadrul unui proiect finanțat din fonduri structurale condus de Primăria Sibiu.” A anuntat Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu, vorbind despre marcarea Zilei Constientizarii Autismului.
Concret, in a doua zi a lunii aprilie între orele 5 și 7 și între orele 18 și 24 Turnul Sfatului și clădirea centrului Caleidoscop de pe strada Aleea Streiu vor fi iluminate în culoarea albastră.
În România, la nivelul anului 2012, erau înregistrate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sănătătii) însă numărul real al acestora este mult mai mare – specialittii estimează cel putin 15.000 de persoane, majoritatea nefigurând în evidenta oficială.
Pe de alta parte, specialistii aproximeaza ca În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism. Deşi aproximativ 30.000 de persoane suferă de o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA), în ţara noastră persoanelor diagnosticate cu autism nu le mai este recunoscută boala odată cu împlinirea vârstei de 18 ani şi nu mai primesc niciun ajutor, conform Agerpres.