Un altfel de… preludiu pentru Ziua Copilului. SCRANCIOBUL care scartaia, ce copilarie minunata legana!

A fost odata ca niciodata… Acum e (doar?) o piesa de muzeu. Si, poate, mult mai mult. Intr-nsul e copilaria bunicului si visul urcat spre cer cu pumii stransi de emotii si bucurii, platite, oarecand, cu oua (uneori, copiii dadeau cate un ou sau doua scranciobarilor, ori o bucata de placinta. Astea erau… preturile).

Scranciobul reprezinta una dintre cele mai vechi instalatii ludice din satul romanesc. Descendent al vechiului leagan, si stramos pitoresc al… marilor “LUNA PARC” de azi, el a patruns in lumea rural ape filiera urbana, dobandind, treptat, functionalitate in cadrul sarbatorilor din spatial arhaic.

Dupa cum ne povesteste muzeograful Lucian Robu, scranciobul din Bicaz-Chei ce isi odihneste amintirie propriile amintiri din copilarie in Muzeul ASTRA a fost reconstuit si amplasat in Muzeul in aer liber in anul 1999. actionarea scranciobului se facea de cate doua perechi de tineri- “scranciobari”. In zona Moldovei, scranciobul se tinea in cele doua-trei zile ale Pastilor si, dupa aceea, in toate sarbatorile pana la Ispas.

 

 

 

Sursa foto: www.turism-blog.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: