Învaţă. O găseşti la birou, cu cărţile în mână sau în atelier, la şevalet… pierzând şirul orelor de studiu, dar conştientă că doar trudind îşi croieşte drum. Îmbrăcată în har şi muncă, asortată unui profil de copil cum rar mai găseşti în zilele noastre. Entuziastă, încrezătoare, fericită atunci când ţine creionul, cărbunele sau lutul în mână. Plină de inspiraţie şi dăruie.
Pe făgaşul artei…
Până în clasa a VIII-a a urmat clasa de pian. A cântat cu pasiune, a obţinut rezultate frumoase pe măsura muncii sale şi chiar i-a fulgerat, al un moment dat gândul că ar putea da la conservator.
Totuşi, urmând, conform programei şi ore de artă plastică, treptata, şi-a dat seama că şevaletul, culoarea o cheamă ca un magnet. Mult mai profund, mai incitant. Şi atunci a ales ca din clasa a IX-a să urmeze clasa de artă plastică. A dat examen şi a început să trudească. Ore în şir pe zi, cu asupra de măsură. Conştientă dar şi bucuroasă, inspirată şi mereu atentă la îndrumările dascălilor (Prof David Marius, Fotea, Dornescu, aurelia Călinescu etc). s-a îndrăgostit de istoria artei şi de istorie, dar şi de Cioran şi Bacovia şi iubeşte muzica rock. Sunt, toate acestea, parte din viaţa ei.
A impresionat de la primele prezenţe la expoziţiile colective şi concursurile din cadrul liceului, a avut numeroase proiecte şi iniţiative personale şi, chiar expoziţii personale, ultima de anvergură fiind găzduită în toamnă al Teatrul „Gong”. Mai mult, numeroase lucrări de grafică şi pictură semnate de Sabina se regăsesc în albumul „Vizită în Muzeul Satului” editat de Muzeul ASTRA.
Şi mai face ceva Sabina. Ceva care îi este măsură perseverenţei şi setei de frumos şi de cunoaştere.
De câte ori primeşte o temă la şcoală, pentru un desen, o pictură, o lucrare în lut. Nu face O lucrare, ci mai multe. „mereu îţi vin idei, perseverezi, îţi dai pe urmă seama că poţi fructifica altfel ideea, tema. Aşa înveţi. Asta înseamnă să îţi placă ceea ce faci. Nu te plafonezi… am colegi care stau ore în şir la un subiect, se lamentează, stau la poveşti sau chiar se vaită că se plictisesc… nu ai cum să te plictiseşti. Ca să faci artă trebuie să munceşti să procesezi idei, să te inspiri, să fii în priză. Sigur, secretul e să ştii şi cum să-ţi organizezi timpul… dar nu ai timp să „te plictiseşti”. Lucrezi, faci artă. Dacă nu îţi place, logic, atunci te plictiseşti…” aşa vorbeşte Sabina. Viitorul artist.
La hotarul viitoarei profesii
Fireşte, acum, prioritatea de grad zero pentru Sabina este Bac-ul. Nu îl aşteaptă cu emoţie sau cu teamă. Ci cu… speranţă. Cu bucuria reculegerii a tot ceea ce a învăţat pe parcurs. Mai mult, se pregăteşte intens pentru susţinerea lucrării de diplomă, cu tema „Emoţie tomnatică”. Pentru acre deja lucrează la mai multe variante.
Concomitent, colaborează şi… acumulează tot ce poate de la profesionişti precum Geanina Ionescu- doctor în restaurare (Muzeul ASTRA) şi Doina Udrescu- critic de artă, fost director al Muzeului Brukenthal, care i-au împărtăşit speranţele şi şansele Sabinei pe tărâmul artei. Sabina îşi doreşte cu ardoare să urmeze facultatea la Sibiu, pentru a deveni restaurator de monumente, urmând ulterior un master şi multă, multă muncă. Visează, totuşi, să îşi împlinească nu peste mult timp şi o dorinţă mai veche, aceea de a se perfecţiona în arta tatuajului şi, de ce nu, să îşi deschidă un atelier propriu…
Spirit civic, generozitate, omenie
Sunt, şi acestea, atribute ale Sabinei. De-a lungul timpului, eleva s-a remarcat printr-o efervescentă activitate de voluntar: la Crucea Roşie, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, a mers chiar la cămine de bătrâni din judeţ pentru a da o mână de ajutor după propriile puteri şi s-a implicat în activitatea unor ONG-uri dedicate sprijinirii copiilor cu handicap grav. Pentru că iubeşte oameni şi vrea să ajute. Oricând, oricât.
Sabina Franciska Coman. Un suflet frumos, îmbrăcat în artă.