Un meteorolog din Făgăraș în… Himalaya

Un meteorolog făgărăşean participă la prima expediţie românescă (sută la sută) care își propune cucerirea  vârfului Annapurna (8.091 de metri) din masivul de temut- Himalaya. Este vorba despre George Porancia, cel care  de 3 decenii și-a închinat viața meteorologiei și lucrează astfel  pe Vârful Omu. Eroul din Țara Făgărașului este și membru al Clubului Alpin şi salavamontist la Bran.

Conform unei informații publicate de www.bunaziuafagaras.info, pe 28 martie alpinistul… meteo a plecat, împreună cu alţi trei alpinişti români, spre Nepal. Pentru Porancia este a patra mare expediţie din carieră, după Vârful Mont Blanc şi după alte două vârfuri din Himalaya.

Bine de știut, la nivel mondial, Annapurna se află în primele cinci vârfuri din lume ca dificultate de escaladă, ceea ce face ca aventura românilor să fie una deosebit de periculoasă. Ca şi statistică, trebuie spus că din 200 de alpinişti care s-au încumetat de-a lungul vremii să cucerească această culme…. fioroasă, chiar și pentru așii înălțimilor, 40 nu s-au mai întors niciodată.

Este de notorietate, de exemplu că în zona cu pricina, capriciile vremii sunt aproape de neînvins: vântul suflă acolo cu până la 300 de kilometri la oră. Românii şi-au plănuit să facă popasuri la 4.000 metri, la 5.700 m, la 6.500 m şi 7.100 m.

 

Conform programului estimat, finalul expediției ar trebui să fie pe 30 mai.

Sursa foto: www.bunaziuafagaras.info

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: