Sibiu, Strada TURNULUI nr.7: O casă ale cărei ziduri păstrează cu… demnitate urme din sec. XIV; sec. XVI-XVII; sec. XVIII…
O casă pe lângă care cu toții trecem dar.. nici nu o băgm în seamă. Este, împreună cu casa lui Böbel (aceasta datată 1370, situată pe strada Avram Iancu) una dintre cele mai vechi case de locuit din… țară, cu o istorie impresionantă.
DESCRIERE:
Clădire formată din parter şi etaj cu faţada spre piaţeta de la intersecţia str. Turnului cu alte trei străzi. Faţada este organizată pe 4 axe, cu uşi cu obloane pline. Acoperişul înalt, cu trei ape, cu coamă paralelă cu faţada, prezintă două lucarne ochi. În pod spre casa de la nr. 9 se păstrează resturi ale unui pinion gotic în trepte (sec. XIV).
Ancadramentul uşilor de la parter realizate din lemn (~1900).
ISTORIC:
La parter au funcţionat măcelarii casa aparţinând din primul deceniu al sec. XX Asociaţiei măcelarilor;
Demn de remarcat, s-a descoperit urmele unui cuptor de cupru şi o monedă din anul 1572. (sursa: patrimoniu.sibiu.ro)
Tot aici a locuit pianista Maria Klein Hintz (1891 Braşov – 1980 Sibiu).Ar fi fost, se pare, proprietatea negustorului român Ilie Floașiu, până la momentul naționalizării de către regimul comunist.
Monograma de pe frontispiciul clădirii, datată 1704, consemnează, potrivit documentelor, anul în care negustorul Martin Wenkel primește, odată cu titlul nobiliar, și proprietatea respectivă chiar de la Împăratul Carol al VI-lea, așa cum indică documentele…
Potrivit libertatea.ro, clădirea istorică, situată pe Strada Turnului nr. 7, ar fi fost scoasă la vânzare, recent, de o casă de licitații.
AR Fi DE LUAT ÎN SEAMĂ ca în urma unei eventuale tranzacții, clădirea să fie reabilitată, NU demolată, ținând seamă de încărcătura sa simbolică, istorică,,,
surse foto: patrimoniu.sibiu.ro, romani-buni.info