S-apropie sarbatorile cu-alaiul lor de datini si cu bucate alese, mostenite din strabuni!
Voi, dragi sibieni, daca vreti sa gustati tradtiile si sa va bucurati pe deplin de apropierea binecuvantatelor sarbatori, poftiti neintarziat in muzeul din DUMBRAVA! Vi se pregateste un ospat pe cinste! Doar vine IGNATUL!
Cele mai gustoase bucate tradiţionale din carne de porc vor fi în centrul atenţiei în acest sfârşit de săptămână la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Aici vor fi organizate o serie de demonstraţii culinare interactive. Pentru asta, organizatorii au pregătit din timp un porc bine îngrăşat, care av fi… asortat cu un program dedicat tradiţiilor culinare româneşti vechi de sute de ani. De la pârlitul până la tranşarea porcului care cântăreşte aproape 150 de kilograme, toţi paşii vor fi prezentaţi rând pe rând vizitatorilor.
Turişti şi localnici deopotrivă vor putea să guste din bunătăţile pregătite de Maria Ranf, un producător tradiţional atestat din Alămor. Din meniul pregătit special nu va lipsi ,,pomana porcului”, un preparat cunoscut în popor. Cine vrea, apoi, poate să închine în cinstea marii sărbători un pahar cu vin fiert sau cu ţuică fiartă.
Nu uitati! Muzeul ASTRA este locul unde tradițiile ramn vii pentru ca, nu-i asa, vesnicia s-a nascut la sat! Implicit tradiţiile culinare au un rol bine definit în acest context. Tradiţia Ignatului vine ca o vestire a sărbătorilor de iarnă, unde fiecare pune pe masă tot ce are mai bun. Desigur că vedeta mesei de Crăciun este an de an carnea de porc, iar pregătirea bucatelor nu se face oricum, semn că masa de sărbătoare la români continuă să aibe un caracter ritualic.
Ehei… Vor fi rostuite cu talg si gust ca-n basme minunatii precum cârnaţii, caltaboşul şi toba de porc asezonate, după gust, cu murături şi băuturi naturale, preparate dupa retete autentice. De altfel, pe lângă preparatele din carne de porc, oaspeții vor putea să se aprovizioneze pentru sărbători cu dulceţuri, gemuri şi conserve tradiționale.
Si pentru ca sarbatoarea sa fie deplina, nu vor lipsi colindătorii tineri şi talentaţi ai Asociaţiei Rut din Sibiu, împreună cu grupul vocal ,,Sub Pădure” şi colindătorii de la Biserica din Bezded.
Programul evenimentelor începe la ora 11:30 şi ţine până la ora 15.00, atât sâmbătă (12 decembrie), cât şi duminică (13 decembrie).
Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Foto: Muzeul ASTRA