Valea Balii si Valea Sambetei, impodobite cu… farmecul bujoreilor!

In aceasta perioada, Muntii Fagaras sunt mai frumosi ca niciodata! si asta pentru ca au inflorit bujoreii de munte, flori care, in miez de vara, confera crestelor un peisaj divin.

Cunoscatorii spun ca inca maxim zece zile, cei care vor sa urcein Fagarasi vor mai avea parte de spectacolul feeric al  minunatelor flori, din familia “Smârdarului” (Rhododendron kotschyi Simonkai syn. Rh. myrtifolium).

Botanistii confirma ca bujoreii de munte stau înforiţi 2-3 săptămâni pe an, în iunie. Potrivit bunaziuafagras.info, anul acesta există bujorei pe muchiile Sâmbăta, Drăguş, Tărâţa, Viştişoara, Dejani şi Bâlea. Pe aceste trasee sunt poteci acesibile turiştilor.

În ultima perioadă, potrivit lui Thomas Bross, reprezentant al Serviciului de Salvamont Victoria, cea mai mare căutare au avut-o văile Sâmbăta, Bâlea şi Muchia Drăguşului, unde în ultimele zile au urcat sute de oameni tocmai pentru a culege bujorei. Anul trecut, pe vremea bujoreilor, salvamontiştii atenţionau turiştii împotriva viperelor, care au fost observate în special in Sâmbăta, dupa cum orecizeaza sursa citata.

Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumusețea florilor sale – care emană un miros și o aromă asemănatoare vișinelor – și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, face ca smârdarul să fie o plantă ocrotită și protejată ca atare în perimetrul Parcului Național Bucegi. Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului.

Smârdarul face parte din familia Ericaceae și în ciuda numelui alternativ de „bujor de munte”, nu trebuie confundat cu bujorul propriu-zis (Paeonia officinalis) care face parte dintr-o altă familie botanică, respectiv Paeoniaceae. Un alt nume popular este cel de „cocozar”.

 

sursa foto: bunaziuafagaras.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: