joi, 12 decembrie 2024
1.3 C
Sibiu

Veniţi de luaţi lumină!… De la expoziţia deschisă la Casa Artelor!

„Mă prosternez în faţa lămpii care  aprinde cu lumina sa Cunoaşterea Supremă care alungă obscuritatea ignoranţei şi graţie căreia totul devine realizabil” (rugăciune hindusă al aprinderea lămpii)

 

320 de obiecte de pe 5 continente, acoperind 40.000 de ani de istorie (obiectele provin din 9 muzee mari din ţară dar şi din colecţia personală a organizatoului- neobositul arheolog Laurent Chrzanovski): aceasta este, foarte pe scurt, definiţia unei uimitoare expoziţii ce aduce de astăzi, în inima Sibiului, istoria obiectelor de iluminat. O poveste bogată, frumoasă. Cu fiece opaiţ, lumânare, fitil, lanternă sau chibrit deschizând, generoasă, o carte de istorie.

Iată însă mărturisirile organizatorului: „Cele mai vechi obiecte din actuala expoziţie sunt lumânări din perioada neolitică din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a şi găzduit expoziţia în luna noiembrie 2013. Totodată, sunt expuse lumânări de seu din perioada dacică, lămpi de piatră din Maroc şi Afganistan, opaiţe din zona Sarmizegetusei, , lămpi feniciene şi din perioada bizantină etc.  ceea ce este interesant pentru sibieni, aici vor găsi o lanternă romană, descoperită prin anii ’80 la Micăsasa şi care este păstrată în Muzeul Etnografic de la Cluj. Sigur, vizitatorii vor descoperi şi multe obiecte indiene dar si fin multe colţuri ale României  şi nu numai. Fiecare vizitator o să aleagă pentru sufletul lui un obiecte au mai multe, şi îşi va putea aminti de casa bunicii, de late muzee sau case vechi pe care le-a văzut, ori va intra în atmosfera unor meleaguri depărtate unde nu a ajuns niciodată. Plecând de aici, fiecare va păstra o amintire frumoasă. Şi va înţelege sensul luminii. Reuşim, zic eu, să conducem un fir între civilizaţii, continente şi epoci şi mai ales, vrem să reamintim că FLACĂRA; LUMINA au valoare estetică. Aşa cum a fost de la început.”, a precizat entuziasmat Laurent  Chrzanovski.

 

Aici am descoperit şi numeroase lămpi rituale din India, unele purtând însemnul păsării Hamsa- animalul pe care mergeau zeii, lămpi de templu, candele pentru altarul domestic, lanterne, suporturi pentru chibrituri sau oale în care odinioară se păstra seul.

 

Hocus-Pocus…

O aspect impresionant pe care îl aduce proiectul actualei expoziţii se referă la o ingenioasă aplicaţie cu ajutorul telefonului mobil, prin accesarea programului „AURASMA” care permite aprinderea virtuală a lămpilor expuse pe afişele şi imaginile din expoziţie şi chiar pe invitaţiile  la eveniment, care aduce, de fapt un plus de magie… este, practic, prima expoziţie de acest gen din România „cu realitate adăugată”.

 

Expoziţie itinerantă

De la Sibiu, expoziţia va ajunge la Muzeul Ţăranului Român la Bucureşti pe 3 iulie, apoi la Tulcea, Iaşi, Sighişoara, Timişoara, Deva. „Pentru că românii merită să cunoască istoria şi astfel…”, a mărturisit Laurent Chrzanovski.

 

Epilog

„Tu mare aducătoare de bunăstare pentru cei care îţi sunt devotaţi, dătătoare de sănătate, bucurie şi bogăţie, distrugătoare a tenebrelor şi a neştiinţei, te salutăm, o, măreaţă lumină divină!” (Imn sacru nepalez la aprinderea lămpilor)

 

Sursa foto: transilvaniareporter.ro

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Maestrul Constantin Chiriac, în prim-plan la Conferința Națională a Managerilor Culturali

Maestrul Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general TNRS,...

INEDIT: Comorile HABANILOR, păzite la doi metri sub pământ, în Pădurea Dumbrava!

În subsolul Pavilionului Multicultural al Muzeului Astra din Pădurea...

Junii Sibiului aduc proiectul aniversar acasă, la Gura Râului

Junii Sibiului vor încheia șirul de evenimente aniversare în...

Alte articole

„Pune Mâna pe Chitară în Școală” – proiectul care a transformat educația muzicală în județul Sibiu

Proiectul „Pune Mâna pe Chitară în Școală”, desfășurat pe...

VOT ISTORIC! VICTORIE a dreptății și demnității naționale: România, total în Schengen!

„VICTORIE a dreptății și demnității naționale! Este o victorie...

Pregătiri pentru inaugurarea unui tronson important din Autostrada Sibiu-Pitești! Imagini spectaculoase!

Cristian Pistol, directorul CNAIR a făcut anunțul în această...

De ce e șantier la Colegiul „Octavian Goga”? Aflați ACUM!

Lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice la Colegiul „Octavian...

Bunuri susceptibile a fi contrafăcute, descoperite în urma a două percheziții domiciliare

La data de 11 decembrie a.c., în continuarea cercetărilor...

Microbuz implicat într-un accident la Veștem

Polițiștii rutieri au intervenit miercuri, puțin după orele 17.00,...

Hai și voi la Bazarul de Crăciun de la Biblioteca ASTRA și la standul de lângă Căsuța lui Moș Crăciun din Piața Mare

Decorațiunile de Crăciun, făcute cu răbdare și mult suflet...

Din aceeași categorie

Categorii populare