Preşedintele Klaus Iohannis a semnat in aceasta dimineata, decretul pentru promulgarea Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Initiativa legislativa prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe o perioadă de cinci ani.
Demn de precizat, toate grupurile parlamentare au susţinut acest proiect iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall şi de alţi 153 de parlamentari.
Potrivit Mediafax, deputatul PSD Ana Birchal a spus la momentul prezentarii acestei initiative că este o „istorie legislativă”, fiind prima dată când cetăţenii vor avea o lege a insolvenţei persoanei fizice.
„Proiectul are la bază studii din 12 state şi este rezultatul dezbaterilor purtate încă din martie 2014 cu toate instituţiile implicate. Legea va fi un ajutor real pentru românii de bună-credinţă sufocaţi de datorii”, a mai explicat parlamentarul.
La rândul său, deputatul PNL Andreea Paul a arătat că tema insolvenţei persoanelor fizice a apărut pe fondul crizei francului elveţian şi ca urmare a presiunilor PNL.
„Tema a apărut pe fondul crizei fancului elveţian şi la presiunile Partidului Naţional Liberal. PNL va vota pentru această lege, dar să nu luăm din efortul Ministerului de Justiţie pentru a face practicabil acest proiect de lege. Presiunea pusă în dezbaterea parlamentară de PNL a contat mult şi a condus la adoptarea acestui proiect”, a susţinut Andreea Paul, dupa cum subliniaza sursa citata.
De această lege va beneficia orice debitor de bună-credinţă care are „un necaz financiar”, nu din vina sa, acesta putând să îşi reeşaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioadă de cinci ani. În momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, debitorul nu mai poate fi executat silit şi este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.
Important este si faptul ca proiectul mai prevede că orice debitor care după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii ştie că nu mai poate să îşi achite aceste datorii poate să ceară intrarea în insolvenţă şi, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare.