joi, 20 martie 2025
4.1 C
Sibiu

VESTE EXCELENTĂ: Donație semnificativă de echipamente medicale pentru SCJU Sibiu pe axa Luxemburg-România

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Consiliul Județean Sibiu sub a cărui autoritate se află SCJU, anunță primirea unei donații substanțiale de echipamente medicale din partea INCCI Luxembourg (Institutul Național de Chirurgie Cardiacă și Intervenție Cardiologică).

Donația a fost facilitată de către Lions Club Luxemburg XENIUM, ROMLUX (România Luxemburg Business Forum Asbl) și Lions Bruckenthal Sibiu. Donația reprezintă un prim pas în implementarea la Sibiu a proiectului SOS – Aorta care are ca obiectiv creșterea calității serviciilor medicale de urgență cardiovasculară pentru locuitorii județului Sibiu și cei care provin din județele limitrofe.

Un set de echipamente de înalt nivel a fost deja adus la SCJU în vara anului 2019. Dintre acestea, cele mai importante aparate sunt:

  • C-Arm – unitate de imagistică mobilă utilizată în timpul procedurilor chirurgicale pentru care urmează procedurile de omologare și autorizare;

  • consolă de laparoscopie cu 4 canale, instalată în cadrul blocului operator;

  • aparat electronic de monitorizare a pacienților, instalat în cadrul secției Chirurgie II;

  • baloane de contrapulsație – în proces de omologare;

  • sisteme Impella – în proces de omologare;

  • consolă de ablație – în proces de omologare;

  • sistem de supraveghere postoperatorie a pacienților, cu stație și monitoare – în proces de omologare;

  • sternotom electric cu încărcător (5), în proces de omologare;

  • mai multe piese de mobilier, ecrane și echipamente digitale.

 

Demn de știut, donația a fost propusă de către dna. Dr. Gabriela Cozmanciuc, membru și examinator în Consiliul European de Chirurgie Vasculară (ESVS), medic primar chirurgie cardiovasculară, cu 25 de ani de experiență chirurgicală internațională și care colaborează cu SCJU Sibiu încă de la începutul anului 2019. În acest demers un rol deosebit au avut Dr. Elisabeta Pletea XENIUM (coordonator al proiectului de distribuție echipamente medicale), Dna Josephine Zoccolo Directorul financiar al INCCI din Luxemburg, Dna. Pascale Bartz, fostă președintă a XENIUM, Stefan Chorus fost președinte XENIUM și Director General al Streff Logistics, Răzvan-Petru Radu, Președinte ROMLUX Asbl. Autorităție sibiene transmitpe această cale mulțumiri și Consulului Onorific al Marelui Ducat al Luxemburgului, Daniel Plier.

Partenerii români: SCJU Sibiu – Dr. Gabriela Cozmanciuc, TOTAL NSA Logistics firmă care a asigurat transportul gratuit al echipamentelor, AMCHAM reprezentată de Anca Harasim, ROMLUX Asbl reprezentat de Dr. Daniel Purghel, Hospice Casa Speranței, reprezentată de Mirela Nemțanu, – Director executiv.

Lions Club Luxembourg Xenium, RomLux Business Hub, Consulatul Luxemburgului din Sibiu și spitalul INCCI Luxemburg sunt foarte fericiți și mândri că pot susține eforturile Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară, doamnei Daniela Cîmpean, președinte județean din Sibiu și directorului Ec. Cornel Benchea pentru îmbunătățirea asistenței medicale în chirurgie cardiacă și vasculară la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Acesta este un prim pas care creează premisele pentru etapele următoare și care ar putea conduce la implementarea proiectului de referință (SOS-Aorta) pentru o populație de peste 1.300.000 de locuitori (Sibiu și județele limitrofe) cu scopul de a beneficia în viitor de tratament chirurgical la cele mai înalte standarde. Ne dorim o colaborare durabilă și pe termen lung între Luxemburg și Sibiu în domeniul medical sub coordonarea doamnei dr. Cozmanciuc. De asemenea, vom asigura și alte donații în viitor. Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim și Prof. h.c. Dr. Peter Nadig pentru tot sprijinul acordat în coordonarea, comunicarea și promovarea internațională a acestui proiect”, spune Isabelle Lahr, președintele Lions Club Luxemburg Xenium.

Proiectul SOS-Aorta are menirea de a acoperi un deficit de servicii cardiovasculare (anevrisme aortice (AA), sindroame aortice acute (SAA), incluzând disecția aortică (DA), hematoamele intramurale, ulcerul aterosclerotic penetrant, traumatismele aortei, pseudoanevrisme, afecțiuni aterosclerotice și inflamatorii, precum și boli genetice și anomalii congenitale (de exemplu, coartacția de aorta, anomalii congenitale ale rădăcinii aortice), pacienți cu traumatisme) pentru județul Sibiu, dar și Alba, Vâlcea, Hunedoara. Către SCJU vin săptămânal între 6 și 10 pacienți cu boli cardio-vasculare severe (și aprox. 400 anual), care nu pot fi tratați, respectiv operați la SCJU și sunt direcționați către alte unități medico-sanitare cum ar fi spitalul din Târgu Mureș, unde intră pe listele de așteptare. Ne dorim ca în viitorul apropiat să putem trata pacienții local, la Sibiu, și un prim pas în acest sens este această donație generoasă de echipamente pentru spitalul județean. Legătura mea cu România este permanentă, activitatea mea internațională mi-a permis să mă dezvolt profesional, dar revin constant în țară pentru pacienții mei. De aceea m-a bucurat propunerea de la Sibiu, sunt astfel tot mai aproape de ei și pot ajuta acolo unde este cel mai mult nevoie de competențele mele”, declară, la rândul său, Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară, Sibiu.

Proiectul SOS – Aorta va acoperi o populație de peste 1.300.000 de persoane cu servicii de urgență pentru boli cardiovasculare, precum și servicii de chirurgie cardiacă și vasculară pentru pacienții bolnavi cronici.

În primul rând, mulțumesc pentru această donație tuturor partenerilor: INCCI Luxembourg, Lions XENIUM Club Luxemburg, România Luxemburg Business Forum Asbl, Lions Bruckenthal Sibiu. Total NSA, precum și tuturor celorlalți implicați în proiect. Aparatura primită va contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu, în special din perspectiva îngrijirilor necesare pacienților cu afecțiuni cardio-vasculare. Ne dorim să ne dezvoltăm pe acest segment și facem demersuri în acest sens, în condițiile în care adresabilitatea pentru specialitatea cardiologie este în continuă creștere în ultimii ani iar cazuistica tratată este foarte complexă. Ne bucurăm că, pe lângă eforturile pe care le facem împreună cu Consiliul Județean Sibiu, avem alături de noi astfel de parteneri implicați și generoși”, a precizat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Ec. Cornel Benchea.

Pentru prima oară în județul Sibiu se creează premisele ca în spitalul public să se poată furniza servicii superioare de intervenție chirurgicală și în cazul patologiilor cardiovasculare, astfel încât ele să fie accesibile și în afara mediului privat, unde știm că deja se efectuează cu succes. Consiliul Județean Sibiu a făcut demersurile necesare proiectării Unității de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTAC)- un echivalent al ATI-ului dedicat pacienților cu patologie cardiacă. Pas cu pas, ne îndreptăm spre a pune și Spitalul Clinic Județean Sibiu pe harta centrelor care asigură astfel de servicii, iar mulțumită acestor extraordinari prieteni ai Sibiului din Luxemburg, acum dispunem de aparatura necesară” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Chiar așa: Ce oameni de poveste are Sibiul! Elevă, al 77 de ani (ați citit bine!), în fața șevaletului!

Bate la poarta aniversării a 78 de primăveri, însă...

FAIN DE TOT: Scufița Roșie dă întâlnire copiilor sibieni!

Copiii cu vârsta peste 5 ani sunt invitați să...

Ziua Fericirii, pe aripile muzicii, la Filarmonica sibiană!

Filarmonica de Stat Sibiu vă invită joi, 20 martie,...

Întrevedere ministru Daniel David – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel...

De poveste: Invitație la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului

Sibienii și... turiștii sunt invitați la un nou eveniment...

Alte articole

Sibiul, cu pregătiri în toi pentru Gala Destinația Anului 2025. Votați, implicați-vă!

Meritat: Sibiul se pregătește să fie gazda Galei Destinația...

NOTAȚI ÎN AGENDĂ: Documentarul „Franța”, celebează Ziua Internațională a Francofoniei la Biblioteca ASTRA

Miercuri, 19 martie 2025, de la ora 17:00, Compartimentul...

STUDIU: Cât dau părinții pe meditații, costurile ascunse ale educației?

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta...

„Platon, Opera latina”, la Brukenthal! Absolut minunat!

Muzeul Brukenthal continuă seria dedicată incunabulelor și oferă vizitatorilor...

INSPIRAT EVENIMENT: INVENTAR 24 Rezultatele sesiunii de achiziții 2024

Muzeul Național Brukenthal are plăcerea de a vă invita...

Din aceeași categorie

Categorii populare