Comuna Gura Rîului, supranumită „gura raiului” din Mărginimea Sibiului se află printre cele 13 comune finaliste în competiţia menită să desemneze ,Satul cultural al României”. Asociaţia ,,Cele mai frumoase sate” a primit deja candidaturile comunelor care au vrut să intre în această întrecere.
Candidatura a constat în prezentarea unui pachet cultural, format din minim 5 evenimente – festivaluri, sărbători, expoziţii, concursuri, simpozioane etc.
Printre cele mai pitoreşti şi… renumite manifestări culturale care animă an de an Gura Rîului se numără: Festivalul Naţional al Bujorului de Munte (anul acesta aflat la cea de a XIII-a ediţie), FUSION Festival (este un eveniment complex in cadrul caruia muzica electronica dance este sincronizata cu efectele vizuale, spectacolulul de lasere, proiectiile, iluminarea arhitecturala, efectele pirotehnice), Ziua Portului Popular (O sărbătoare ce cinsteşte deopotrivă frumuseţea doinită a iilor, sobrietatea broderiilor şi a povestea clopului ori a opincilor, precum şi truda şi arta meşterilor ce dau naştere unor asemenea minunăţii; evenimentull are loc în fiecare an, în prima duminică de după Sfânta Mărie Mare). Tot la Gura Râului se desfăşoară, în prima jumătate a lunii august, festivalul GRAF – Art, un proiect unic în Europa de Est, care este deschis artiștilor amatori din întreaga lume, îndrumați de profesioniști din România, dar şi de pe alte meridiane.
Conform unei inscripții lapidare, anul 1202 este anul in care a fost construita actuala biserica „Sfânta Paraschiva”. Evenimentul nu este confirmat științific și dovezile istorice infirmă o atestare atât de timpurie a localității, cel puțin pe locul și în configurația actuală. Alte atestări sunt din secolul al XVI-lea, în legatură cu unele conflicte cu localitatea Cristian pentru pășunile din munți. Un document din 1558 menționează construcția unei Mănăstiri Negre ce pare a fi fost ortodoxă.
Desemnarea câştigătorului va avea loc vineri, 13 martie, ora 16.30 la Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti. ,,Satul cultural al României” este un program al Asociaţiei, lansat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic al satului românesc.
Comunele finaliste sunt modele de dezvoltare rurală în acest sens.
Iată… cu ce locuri minunate din mediul rural ne putem mândri: două comune din Dâmboviţa, trei din Alba, câte una din Neamţ, Prahova, Botoşani, Braşov (Drăguş) Tulcea, Constanţa, Vâlcea şi comuna Gura Rîului din judeţul Sibiu.