Vești bune pentru persoanele cu dizabilități! Documentul aprobat de Guvern în cusrul acestei săptămâni, simplifică procedurile pentru încadrarea în grad de handicap

„Guvernul a adoptat astazi o Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Noile prevederi vizează: continuitatea în acordarea drepturilor; evitarea situațiilor în care termenul nu poate fi respectat din cauza volumului mare de lucru; simplificarea și fluidizarea activității comisiei; asigurarea confidențialității datelor, care va elimina discriminarea la angajarea în muncă sau la înscrierea în diferite programe de formare; ușurarea vieții persoanelor cu dizabilități, aflate în situația de a finaliza un dosar de încadrare în grad de handicap și de a începe imediat pregătirea pentru întocmirea celui de revizuire; reducerea efortului si costurilor administrative, atât ale beneficiarilor cât și ale administratiei publice.

Documentul aprobat simplifică procedurile pentru încadrarea în grad de handicap, dând posibilitatea depunerii cererii tip de evaluare complexă și a documentelor necesare nu numai de către persoana solicitantă, așa cum este prevăzut în momentul de față, ci și de familia sa, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist, organizaţia neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap, sau, în lipsa acestora, de către orice persoană care o poate reprezenta. Această simplificare va ușura situația persoanei cu dizabilități.

De asemenea, termenul de depunere a cererii-tip de evaluare complexă și a documentelor necesare în cazul persoanelor care solicită reevaluarea a fost prelungit de la 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, la 60 de zile. În acest fel, se asigură o perioadă de timp suficientă pentru continuitate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap al căror certificat va expira și pentru care comisia de evaluare trebuie să elibereze unul nou.

Hotărârea de Guvern schimbă și termenul de soluționare al contestațiilor de la 45 la 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea în Registrul de evidență al Comisiei Superioare. Această măsură a fost luată având în vedere volumul mare de activitate al comisiei superioare, de aproximativ 1.300 de contestații lunar.

În plus, noul act normativ prevede mărirea perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni.

Această măsură va avea impact asupra a 243.827 de persoane, care reprezintă 30,76% din totalul persoanelor încadrate în grad de handicap. Dintre acestea, 3.892 au certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate de 6 luni, iar 239.935 au certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate de 12 luni.

Certificatele eliberate până la data intrării în vigoare a acestei hotărâri rămân valabile până la sfârșitul perioadei de valabilitate, urmând ca în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, comisiile de evaluare să înlocuiască doar certificatele de încadrare în grad și tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, conform noului model aprobat, fără o reevaluare a persoanelor respective de către ANPD.

În vederea aplicarii măsurilor cuprinse în prezentul act normative, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va emite instrucțiuni cu privire la modalitatea de emitere a noilor modele de certificate.”
***Comunicatul a fost transmis vineri, 9 decembrie, de Serviciul Comunicare și Mass – Media al MMFPSPV.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: