VEȘTI EXCELENTE DIN MEDICINĂ: Dr. Vicențiu Săceleanu: Aplicația biomaterialelor în neurochirurgie, o soluție eficientă în reconstrucția posttraumatică a defectelor craniene

MEDICINA SIBIANĂ-I FRUNTEA! ÎNCĂ O DOVADĂ! Dr. Mircea Vicenţiu Săceleanu, medic primar neurochirurg, doctor în ştiinţe medicale, cadru asociat al ULBS şi medic şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu a participat, în perioada 15-17 septembrie anul curent la cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale “Biomaterials, Tissue Engineering & Medical Devices” – BIOMMEDD’2016, care a avut loc în Constanța, România. Neurochirurgul sibian a prezidat, alături de Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti și de Dr. Dan Aurel Nica, sesiunea științifică Biomaterials Aplication in Neurosurgery (Aplicația biomaterialelor în neurochirurgie).

Potrivit informațiilor oferite d econducerea SCJU SIBIU, în calitate de lector invitat, Dr. Mircea Vicenţiu Săceleanu a prezentat lucrarea “Associated titanium mesh and native bone cranioplasty in posttraumatic reconstruction of frontal skull defect” (Utilizarea plasei de titan și a cranioplastiei cu fragmente de os nativ în reconstrucția posttraumatică a defectelor craniene frontale).

Scopul acestui studiu a fost să ofere o imagine cât mai completă a rezultatelor estetice și funcționale ale intervențiilor chirurgicale care implică implanturi cu plasă de titan asociate cu reconstrucția cu fragmente de os nativ în defectele craniene frontale posttraumatice. Studiul s-a bazat pe experiența practică, mai exact pe rezultatele intervențiilor chirurgicale efectuate la 14 pacienți adulți, 10 bărbați și 4 femei, cu vârste între 21 și 74 de ani, care cărora le-au fost implantate plase de titan în perioada februarie 2013 – octombrie 2015, ca urmare a unor afecțiuni severe rezultate în urma unor traume puternice care au cauzat fracturi cominutive ale craniului”, a explicat Dr. Mircea Vicenţiu Săceleanu, medic şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu. Conform acestuia, “utilizarea plaselor de titan este o alternativă viabilă comparativ cu alte tehnici de cranioplastie datorită eliminării duratei mari necesare formării conturului craniului dar și pentru că asigură cele mai bune condiții biologice pentru vindecare. Totodată, majoritatea pacienților s-au prezentat excelent din punct de vedere estetic iar durerea post operatorie este redusă”.

Durata medie a unei astfel de intervenții chirurgicale este de aproape 3 ore, iar specialiștii dau asigurări că rezultatele indică o restaurare foarte bună a conturului frunții și a funcționalității nervilor, fără complicații majore.

Despre BIOMMEDD’2016:

Cea de-a șaptea ediție a acestei conferințe a reunit oameni de știință în domeniul biomaterialelor, dispozitivelor medicale și ingineriei tisulare cu clinicieni de prestigiu din domeniul medical, care utilizează în practica lor implanturi și proteze realizate din diverse biomateriale. Clinicienii din diferite specialități (neurochirurgie, ortopedie, oftalmologie, stomatologie, cardiologie, chirurgie estetică și chirurgie generală) au prezentat rezultatele obținute și performanța clinică a dispozitivelor medicale utilizate și au dezbătut avantajele acestora în practica clinică.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: