Veteranii Junilor- tinereţe fără bătrâneţe pe scena „Jocului din bătrâni”

„S-a-ntins poporul adunat
Să joace-n drum după tilinci:
Feciori, la zece fete, cinci,
Cu zdrângăneii la opinci
Ca-n port de sat.

Trei paşi la stânga linişor
Şi alţi trei paşi la dreapta lor;
Se prind de mâini şi se desprind,
S-adună cerc şi iar se-ntind,
Şi bat pământul tropotind
În tact uşor”.

 

Zilele trecute, ansamblul “Veteranii – Junii Sibiului“ a strălucit la Festivalul Național de Folclor  ”Jocul din bătrâni” organizat la Târgu Mureș. Cu acest prilej, suitele de dansuri populare cu rădăcini în zone etnofolclorice de mare eferfescenţă din Mărginimea Sibiului și de pe Valea Hârtibaciului, au uimit, au atras şi au dus, ca de fiece dată faima tradiţiilor sibiene, dar, în egală măsură a unor artişti dedicaţi, care tocmai prin dans şi pasiune împărtăşesc oricând, oricui povestea (iată, adevărată) tinereţii fără de bătrâneţe!

Demn de luat în seamă, “Veteranii – Junii Sibiului“ au 50 de ani, 60 sau chiar 75 de ani, dar reuşesc să uimească publicul la fiecare apariţie, cu şirurile neobosite de cinci sau de şapte piruete, cu nenumărate bătăi în cizme. Sunt oameni meşteri în pas şi cânt, care au trăit şi trăiesc cu vocaţia muzicii, a datului din bătrâni, care au dansat alături de maestrul Macrea pe scenele lumii, sunt oameni care au purtat numele de “Juni ai Sibiului” în urmă cu zeci de ani, sunt oameni care fac parte din primele generaţii de „Juni”.

Aşa cum aflăm dintr-un comunicat remis de conducerea CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiului, participarea “Veteranilor“ la acest estival se înscrie în șirul evenimentelor ce marchează 70 de ani de la înființarea primei formații de dansuri populare din România: “Junii Sibiului“.

De altfel, întregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul — Junii“ Sibiu marchează acest moment… istoric.

Demn de remarcat, cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului Național de Folclor  ”Jocul din bătrâni” a reunit peste 400 de artiști din judeţele Bistriţa – Năsăud, Cluj, Sibiu, Vaslui, Sălaj și Brașov.

Manifestarea a fost organizată de Centrul Județean pentru Cultură și Educație Artistică Mureș.

„A fost atâta chiu şi cânt
Cum nu s-a pomenit cuvânt!
Şi soarele mirat sta-n loc,
Că l-a ajuns şi-acest noroc,
Să vadă el atâta joc
P-acest pământ!


Sunt grei bătrânii de pornit,
Dar de-i porneşti, sunt grei de-oprit!”

sursa foto: CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiului

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: