Viftania a cuprins Rasinarii…

Caluseri, mari si mici, copii, batrani, suflarea satului, cu primarul si fetele bisericesti umar la umar au pornit azi Viftania. Un obicei dedicate Sarbatorii Floriilor. Alaiul s-a adunat, s-apoi cu totii au mers sa culeaga si mai apoi sa cinsteasca sfintirea ramurilor de salcie. Cele ce nu pot lipsi din traditia acestui praznic.

Tot satul a fost insufletit si mai cu seama copii care, iata au pus ei mana de la mana ca nu cumva sarbatoarea sa fie stirbita.

Viftania, la Rasinari, presupune si…o adevărată competiţie, “actorii principali” fiind copiii din sat (cine aduna cele mai multe si mai frumoase ramurele cu “matisori”). După ce preotul le oferă binecuvântarea, micuţii pleacă să adune cele mai frumoase ramuri de salcie ,care urmează să fie sfinţite în aceeaşi zi în biserică, pentru Florii.

Pe drum, pana la locul de unde culeg ramurelele, copiii canta Viftania, sau “versul lui Lazar”.

Folcloriştii datează tradiţia în urmă cu mai bine de peste 250 de ani ,iar bătrânii satului, adulţii,dar şi cei mici urmează cu sfinţenie obiceiul an de an.

Crenguţele de salcie sfinţite în ziua de Florii, se împart localnicilor. Ei le duc acasă  şi împodobesc cu ele icoanele, mângâie sau chiar hrănesc cu ele animalele bolnave, ori le pun semn de carte în cărţile de rugăciuni. Bătrânii spun ca de fiecare dată, după Florii, după apariţia salciei sfinţite în casă ,vacile si oile dau mai mult lapte, şi grădinile înfloresc mai cu spor.

La sarbatoarea de azi au participat elevii celor doua scoli din localitate, insotiti si de cadre didactice, dar si de alti localnici. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: