Calitatea aerului a devenit o preocupare din ce în ce mai importantă pentru fiecare țară, dar și pentru cetățenii obișnuiți care s-au săturat de noxe și praf. Autoritățile caută soluții pentru a reduce poluarea și pentru a încuraja oamenii să aleagă mijloace de transport prietenoase cu mediul înconjurător. În România, lucrurile se mișcă puțin mai greu în acest sens, dar măcar nu stau pe loc.
În Cluj-Napoca administrația locală a achiziționat câteva modele de autobuze electrice. De asemenea, în Brașov urmează să ajungă 32 de astfel de mijloace de transport în comun, iar Timișoara a încheiat recent un contract pentru 16 tramvaie electrice. Planurile sunt ca din 2020 peste 500 de autobuze electrice să circule în diferite orașe ale țării.
În marile centre urbane din România există deja cel puțin 2 puncte de încărcare a mașinilor electrice cu putere medie de 22 kW, dar și câte o stație rapidă de 50kw. Puțin, dar sunt speranțe mari pentru viitor!
Numărul mașinilor electrice, în creștere!
Și pentru că românii și-au dat seama încotro se îndreaptă lucrurile, au început să se orienteze! Datele Registrului Auto Român arată că numărul de mașini electrice noi, înregistrate în prima jumătate a anului 2019 este cu 50% mai mare față de întreaga perioadă a anului trecut. Mai exact peste 3500 de astfel de vehicule au intrat în țară de la începutul anului 2019. La acestea se mai adaugă aproape 2000 de astfel de mașini rulate și alte 1000 de modele hibrid.
Scutere și trotinete în schimbul mașinilor
Pentru că prețul unei mașini electrice sau hibrid este destul de ridicat în acest moment, mulți români aleg, din ce în ce mai des, să își cumpere scutere sau trotinete electrice. Pe internet se găsesc cele mai multe modele de scutere electrice cu specificații, avantaje și dezavantaje. Unele firme oferă chiar testare gratuită, totul pentru a convinge clientul că aceste vehicule au costuri reduse de intreținere sunt sigure, moderne și merită banii. Statisticile arată că tinerii aleg cel mai des astfel de mijloace de transport. Cele mai mari vânzări s-au înregistrat în marile centre universitare din țară, care sunt și cele mai aglomerate orașe. Pentru un scuter electric, trebuie să o investești aproximativ 4000 de lei.
Avantajele scuterelor electrice sunt destul de multe, pornind de la preț, care este mult mai mic comparativ cu al unei mașini.
- sunt ușor de întreținut și de depozitat
- nu poluează
- au autonomie bună, de până la 50 de km
- există modele care ajung la 50-60 de km/h
- nu vei mai avea probleme cu lipsa locului de parcare
- sunt moderne și pot fi conectate la smartphone sau la diverse aplicații
- sunt economice, cam 15 -20 de lei vei plăti în plus pe lună la factura electrică
Așadar, fie că vorbim de mașini sau scutere electrice, trotinete sau vehicule hibrid, viitorul exclude, cu siguranță, motoarele diesel. Orașul Hamburg este primul din Europa care, încă de anul trecut a interzis parțial circulația acestor mașinilor diesel, cu scopul de a reduce poluarea. Roma, Madrid și Atena sunt printre capitalele care și-au propus să scoată din circulație până în 2020 aceste mașini. Măsura urmează să fie adoptată și de Polonia, Slovacia și chiar România!
Așadar, în cazul în care vreți să investiți într-un autoturism, evitați mașinile disel și priviți spre viitorul…electric.
sursa foto:
shutterstock.com