Vine VACANTA. Cu trenul… de la STANA! La Jina!

Numai o saptamana pana cand vacanta de vara vine! Nu, nu e deloc o gluma si va asigur ca m-am uitat in calendar. Mai sunt numai cateva zile pana cand clopoelul va anunta incheierea anului scolar. Undeva, sus… la munte. La Jina.

 Acolo, intodeauna, de Sfintii Constantin Si Elena (cu o zi inante sau dupa), copiii iau vacanta de vara. Si nu pentru ca sunt privilegiati, ci pentru ca, de mici, iau calea stanilor si merg pe cararea anevoie a ciobanitului. Si pentru ca trebuie sa invete de toate din frageda pruncie si pentru ca parintii, daca pleaca cu totul la colibi, sus la munte si prin toata tara, cu oile, trebuie sa termine cursurile mai in primavara.

Obiceiul insa nu-i asa, de “florile marului’, caci totul se intampla cu stiinta si aprobarea Ministerului Educatiei.

Serbare cu… “absente”. Chiar si asa, deja la momentul traditionalei serbari de sfarsit de an, abia daca mai sunt vreo cativa copii care mai vin. “E mult daca vin cate 4-5 de la fiecare clasa. Asa-i la noi. La ora asta cei maimulti deja is pe drum, cu oile, ca in perioada asta e cel mai mult de lucru. Se tund oile, se pleaca, se reamenajeaza colibile adac le-a mai stricat iarna… copiii sunt si ei acolo. Ajuta, invata. Pe la 6-7 anisori, copilul deja primeste prima mia, si daca are buna grija, apoi pan ape la 10-12 ani isi face o mica turma din 10-20 de oi, si tot asa, ia urma tatalui, a bunicului”, povestesc localnicii.

De la secretara scolii am aflat ca pana acum cativa ani era cu derohgare “de sus” ca si inceputul anului scoalr sa fie modificat. Incepeam pe 1 octombre. Acum, incepem tot al 15 septembrie ca toata lumea. Insa orele de acum din vara se recupereaza. Copiii nostri vin sambata la scoala, astfel incat sa nu se piarda material si sa iasa la socoteala numarul de ore”.  

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: