VINE, VINEEE… În seara asta vine MOȘ NICOLAE!

Daruri în ghetuţe, legende frumoase, fapte bune şi miracole. Binecuvântare. Mângâiere. Sărbătoarea Sfântului Nicolae le adună pe toate lalolaltă, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Sfântul Nicolae, cunoscut în tradiţia românească mai ales sub denumirea de Moş Nicolae sau Moș Culaie, este protectorul copiilor şi al oamenilor aflaţi în necaz, neajutoraţi. El este sărbătorit pe 6 decembrie printr-o mulţime de tradiţii. El este întruchiparea sufletului cald al bunilor și straja copilăriei…

 

Povestea Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea. El s-a născut aproape de Bethleem, dar şi-a petrecut viaţa pe teritoriul Turciei de astăzi, ca episcop de Myra. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, dar a rămas orfan de ambii părinţi pe când era încă un copil. A moştenit, astfel, o avere mare, însă a a folosit această avere pentru a ajuta oamenii nevoiaşi. Se spune că Sfântul Nicolae a săvârşit nu mai puţin de 21 de miracole.
Lui i se atribuie o serie de legende, dintre care cea mai cunoscută este cea a celor trei surori, fiicele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita din cauza lipsei banilor.
Se spune că Sfântul Nicolae a aflat de necazul fetelor şi s-a hotărât să le ajute dăruindu-le, în secret, trei saci cu aur ca ele să se poată mărita. Când fiecărei fete îi venea timpul să se mărite, Sfântul Nicolae se urca pe acoperişul casei lor şi dădea drumul pe horn câte unui sac cu aur, fără să se arate. Tatăl fetelor, văzând ce s-a întâmplat la primele două fiice ale sale, la a treia s-a hotărât să stea de pază şi să vadă cine le face acest bine. El l-a zărit pe Episcopul Nicolae pe acoperişul casei sale şi, deşi acesta l-a rugat să ţină secret ajutorul său, în curând, fapta sa bună era cunoscută în tot oraşul.
De atunci, oamenii l-au asociat pe Sfântul Nicolae cu dragostea pentru copii şi bunătatea nemărginită, pomenind numele său de fiecare dată când primeau un cadou neaşteptat.
Ziua de 6 decembrie este, de fapt, ziua morţii Sfântului Nicolae.

Tradiţii de Sfântul Nicolae
Cea mai cunoscută tradiţie de Sfântul Nicolae este curăţarea ghetuţelor şi aşezarea lor la uşă sau lângă geam. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine pe furiş şi aşază în ghetuţele lustruite dulciuri şi fructe juncărioare sau, uneori, doar o nuieluşă, dacă proprietarul ghetuţelor nu a fost prea cuminte în anul care a trecut. Povestea nuieluşei are un sâmbure de adevăr: se spune că Episcopul Nicolae îi lovea cu nuiaua peste mâini pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă. Înainte, copiii agăţau şosetele la uşă, cu scrisori pentru Sfântul Nicolae, în care se lăudau cât de cuminţi au fost.
În Ardeal, fetele se adună în ajunul sărbătorii de Moş Nicolae şi fac plăcinte, iar seara năvălesc peste ele flăcăii şi se se încinge petrecerea.
Se spune că, de Sfântul Nicolae, începe cu adevărat iarna, când Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă.

În unele sate se spune că fetele care vor să se mărite să se spele în zori cu un mumn de zăpadă pe obraji, să aibă pielea albă, semn al purității, dar și bujori în obraz, semn al frumuseții și dragostei curate.
De Sfântul Nicolae, se poate prezice vremea pe anul viitor. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi în apă, iar dacă acestea înfloresc până la Anul Nou se crede că va veni un an roditor.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: