Violența domestică este o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei. Din nefericire, se înregistrează numeroase cazuri din acest palier și în județul Sibiu. La nivel național, la fiecare 30 de secunde, o româncă e ţinta violenţei domestice, arată statisticile.
Violența în familie și violența domestică nu sunt probleme private, ci fenomene GRAVE care au impact puternic asupra întregii societăți (costuri economice, consecințe medicale, efecte puternice asupra copiilor) și a comunității celor implicați (cartier, școală, loc de muncă, prieteni și familie extinsă). Din acest motiv, este important ca materialele de informare să reflecte realitatea fenomenului social și să atragă atenția asupra faptului că aceste cazuri nu sunt excepționale, ci fac parte din viața de zi cu zi. Discutând despre violență ca despre o problemă care ne afectează pe toți contribuim la o societate care dezaprobă acest fenomen şi are toleranță zero pentru agresiune, indiferent în ce mediu se întâmplă. (sursa: bugetul.ro)
Pe parcursul anului 2018, DGASPC Sibiu a instrumentat numeroase intervenții în cazuri de violență în familie – admitere în CPRU Sf. Ana.
Potrivit statisticilor, au fost înregistrate 60 de sesizări ( în care se făcea referire la 115 copii). În urma investigațiilor și a anchetelor sociale, s-a dispus admiterea în CPRU Sf. Ana a nu mai puțin de 78 persoane (copii și adulți).
Potrivitunei statisticipublicate în cursul anului trecut, deși 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați, în momentul de față, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.
***Abuzul domestic în România a atins cote alarmante, iar situația nu poate fi îmbunătățită fără o implicare conștientă și responsabilă a formatorilor de opinie. Statisticile Inspectoratului General al Poliției Române arată că aproape jumătate dintre faptele penale sesizate an de an la poliție se încadrează la art. 193/NCP – „Loviri și alte violențe”:
2013: 6.282
2014: 11.937
2015: 15.705
2016: 18.500
2017: 20.283
Primele 7 luni ale anului 2018: 13.200.(bugetul.ro).
***CIFRE CARE SPUN MULTE: Aproape 100 de cazuri de violență domestică au fost reclamate în fiecare zi a anului trecut, potrivit unei statistici a IGPR pentru primele 11 luni ale lui 2018. Din cele 35.623 de reclamații, peste jumătate, 52,3%, au fost în mediul urban, iar 47,7 % în mediul rural.