Deși proiectul Patrimoniu deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA nu a ajuns încă la final, Muzeul ASTRA n-are… hodină! Se pregătește pentru viitoare colaborări și proiecte cu Muzeele din Sør Trøndelag, Trondheim, Norvegia. Prezenți la inaugurarea noului Pavilion Muzeal Multicultural, norvegienii și-au manifestat dorința continuării acestei colaborări, ceea ce deja a pus sămânța unor demersuri care vor da rod!
Ei bine, în această vară, Muzeul ASTRA a depus și a câștigat un nou proiect în cadrul Programului PA16/RO12 prin Fondul pentru Relații Bilaterale, Making sense of intangible heritage within a culturally diverse world*, făcând posibilă o nouă întâlnire între parteneri, după cum ne încredințează conducerea CNM ASTRA.
În acest sens, trebuie să știți că, la finalul lunii august, domnul Ciprian Ștefan, director general al Muzeului ASTRA, și doamna Mirela Iancu, director Marketing Cultural, au întreprins o vizită în Norvegia pentru definitivarea noilor direcții de colaborare. Desfășurate pe parcursul unei întregi săptămâni, întâlnirile au fost deosebit de fructuoase, implicând și vizite la diverse puncte de interes.
Tema centrală a discuțiilor a fost patrimoniul cultural imaterial, tratat ca un organism viu, în continuă transformare și evoluție, adaptat nevoilor și cerințelor societății contemporane și modașitățle prin care cele două muzee pot documenta meșteșugurile și sprijini dezvoltarea comunităților locale pornind de la resursele culturale ale acestora.
”Cooperarea excelentă dintre cele două instituții ne-a determinat, de comun acord, să continuăm relațiile bilaterale încercând să explorăm posibilități mai largi de a dezvolta actualul proiect, de data aceasta în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Tehnicile tradiționale de construcții nu sunt întotdeauna utilizate în procesul de conservare și restaurare a patrimoniului cultural, fapt care duce la intervenții neadecvate. Implicarea comunităților locale în întreg procesul de conservare și restaurare a patrimoniului lor cultural este obligatorie dacă se dorește o abordare sustenabilă, pe termen lung. Asfel, se poate evita o slabă valorificare a obiectivelor de patrimoniu și se poate consolida spiritul de mândrie și de apartenență la peisajul cultural propriu, se poate închega o identitate culturală bazată pe mândrie locală”, a declarat domnul Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA.
Nu puțin lucru, de această dată au fost cooptate la discuții mai multe instituții de cultură din regiune: Muzeul și Centrul pentru Conservarea Clădirilor din Røros, Centrul Norvegian pentru Muzică și Dansuri Tradiționale, Muzeul în aer liber Sveresborg, Muzeul Patrimoniului de Coastă din Trondheim. Universitatea Norvegiană de Știiință și Tehnologie NTNU Departamentul Studii Istorice, din Trondheim și-a manifestat dorința de cooperare în viitoarele proiecte ale Muzeului ASTRA.
*Un veritabil exemplu de bune practici, Muzeul din Røros este situat în una dintre cele mai atractive zone ale Trødelagului, în mijlocul sitului UNESCO pe care îl și administrează. Acest muzeu ilustrează cei 333 ani de activitate în domeniul mineritului cuprifer în regiune, de la galeriile de extragere a minereului până la ultimele faze ale prelucrării. Totodată, gestionează și Centrul pentru Conservarea Clădirilor, o instituție activă nu doar în activități de restaurare și conservarea monumentelor din întreaga regiune, ci o adevărată școală pentru păstrarea și transmiterea meșteșugurilor și tehnicilor de construcții tradiționale. Røros este o dovadă vie că mineritul, până nu demult sursă de trai pentru locuitori, poate deveni o sursă de prosperitate prin transformarea și corecta administrare a unui sit al patrimoniului mondial.
*Centrul Norvegian pentru Muzică și Dansuri Tradiționale deține cea mai mare arhivă de muzică și dansuri tradiționale din Nordul Europei, constând din filme, materiale video și înregistrări audio de la începutul secolului al XX-lea până în zilele noastre. Această arhivă reprezintă o bază importantă pentru studierea, educarea, transmiterea și revitalizarea acestor practicitradiționale. Experții centrului dezvoltă, în parteneriat cu Universitatea Norvegiană de Știiință și Tehnologie NTNU metode noi de înregistrare, documentare și păstrare a dansurilor tradiționale utilizând noile tehnologii, metode care ar putea fi transferate cu succes și în repertorierea și transmiterea tehnicilor tradiționale de construcții.
*Muzeul Patrimoniului de Coastă din Trondheim este un alt exemplu de bune practici în păstrarea, dar mai ales în transmiterea unui vechi meșteșug: construirea de bărci din lemn. Pe lângă expunerea pavilionară și în aer liber a patrimoniului comunităților din zona de coastă a Norvegiei, acest muzeu deține și un mic șantier naval unde trei meșteri și un ucenic, construiesc diferite tipuri de bărci tradiționale din lemn, utilizând tehnicile arhaice, urmate cu sfințenie, de la selecționarea materialului lemnos din pădure până la călăfătuitul clasic cu smoală. Remarcabil este faptul că muzeul a dezvoltat și o piață de desfacere pentru ca acești meșteri să poată duce mai departe vechia tradiție, oferind astfel motive viitorilor ucenici să continue.
***Proiectul Making sense of intangble heritage within a culturally diverse world este finanțat în cadrul Programului PA16/RO12 – ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, măsura B a Fondului pentru relații bilaterale, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.