VREMURILE DE DEMULT SE-NTORC! POVESTEA CALFELOR REÎNVIE LA SIBIU. Din 17 iulie

17 iulie – 28 august 2016: vara CALFELOR la Sibiu… În acest interval, revin- să nu s-abată de la tradiție- calfele călătoare...

NICOVÁLĂ, nicovale, s. f. 1. Unealtă de oțel sau de fontă folosită în atelierele de forjă pentru sprijinirea pieselor de metal supuse prelucrării, în operațiile de deformare plastică prin batere cu ciocanul; ilău. ♦ Unealtă de oțel pe care se bate tăișul coasei. 2. Unul dintre cele patru oscioare ale urechii medii, de formă asemănătoare cu cea a unei nicovale (1). – Din sl. nakovalo. 

CÁLFĂ, calfe, s. f. (În orânduirea feudală și în mica producție meșteșugărească din orânduirea capita­listă) Lucrător care primește o calificare într-o meserie sau în comerț după terminarea perioadei de ucenicie și care, în timpul breslelor, era obligat să lucreze încă un anumit timp la patronul său pentru o leafă mică. [Negus­torii] trimiseră vorbă… calfelor să înhame caii. GALAC­TION, O. I 265. Acum ești calfă, ai scăpat de ucenicie.ISPIRESCU, L. 370. O calfă de dulgher stîngaci ciopîrțește bîrna care ieșise mîndră din pădurile unde… ea a crescut în largul ei. ODOBESCU, S. III 166. Sunt tînăr cu educație… calfă de spițer.(DEX)

Dacă urci scările de către Orașul de Jos, pe sub turn, ajungi într-un colț de Sibiu cu un farmec medievalcare pare ca te duce pe loc undeva, intr-un basm de demult. Se aud vagi bătăi de unelte, miroase a lut, a jar. Câțiva tineri prăfuiți, îmbrăcați aparte, trec tăcuți, ducând saci de var. Alții cioplesc în piatră și bat pe o daltă ritmul altor vremuri.

… Nu doar cuvinte într-un DICȚIONAR. Calfele, cu nicovale, unelte și straie medievale, le veți gasiti de-acum până la sfârșitul lui august, depănându-și poveștile și meșteșugul…pe strada Cetății, în Sibiu. Ducându-ne prin tot ceea ce fac, în epoci apuse doar în calendar, însă vii în inimile lor și ale sibienilor cărora le-au devenit, de ani buni,… prieteni (de nedespărțit).

Calfele- pitorești și… cu aer din vremuri de demult, sunt tineri călători, plecați în lume să învețe meșteșug și să-și facă un rost în viață. Există un cod strict de conduită care dictează cine și cum poate deveni calfă. Mai întâi, un tânăr trebuie să îndeplinească niște reguli: să aibă până în 30 de ani, să fie necăsătorit, să nu aibă copii, obligații sau datorii. Mai departe, se angajează să respecte regulile și tradițiile breslei în care intră, caci numai asa se invata meserie!

Ceea ce e de luat-aminte, e ca pornesc de acasă cu o singură monedă în buzunar, pe care trebuie să o aducă înapoi, iar timp de trei ani și o zi nu au voie să se apropie de locul natal, pe o rază de 50 de kilometri. Nici în același loc nu pot zăbovi mai mult de trei luni, ca să deprindă meseria și lecțiile de viață de la meșteri diferiți.Călătoria lor inițiatică e menită să-i așeze în final în rândul meșterilor pricepuți.

Calfele trebuie să poarte “Kluft“, adică costumul tradiţional, croit înainte de începerea călătoriei. Acesta este alcătuit de regulă din pantaloni evazaţi, vestă şi haină de culori diferite, în funcție de breaslă – negru, crem sau albastru- cămașă albă cu guler scrobit tare(“Staude”), pălărie şi bocanci negri. Unele calfe mai poartă și o eșarfă cu însemnele uniunii din care fac parte.

Poate nu știați, în buzunarele pantalonilor trebuie să poarte un metru de măsurat, din lemn, și moneda cu care au plecat de acasă. Potrivit historia.ro, hainele au un număr simbolic de nasturi: vesta are 8 nasturi, câte unul pentru fiecare oră de lucru, haina are 6 nasturi, pentru fiecare zi lucrătoare a săptămânii, iar mânecile au câte 3 nasturi, pentru fiecare an de călătorie.

Musai să veniți, să le-ntâlniți și cu povestea lor să vă hrăniți… sub ziduri de cetate… Ba poate și n-ar strica să furați meserie cu ochiul, cu gândul.

 

 

 

 

 

surse foto: Iubesc Sibiul/Gundhardt Andreas

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: