Zeci de sibieni, la Urgenta din cauza ciupercilor

In sfarsitul de saptamana care a trecut, mai mult de 20 de sibieni au ajuns in stare grava la Urgente dupa ce au consumat ciuperci.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica Sibiu, cele mai multe persoane au ajuns la urgente, la Sibiu.

"In judetul Sibiu, in intervalul 7 – 9 iunie la Unitatile de primiri urgente s-a inregistrat un numar mare de solicitari pentru persoane care au consumat ciuperci. Conform datelor, la UPU Sibiu au ajuns 15 persoane, 9 adulti si 6 copii, iar la UPU Medias, 6, 2 adulti si 4 copii. Nu s-au înregistrat decese", potrivit purtatorului de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Sibiu.

Potrivit DSP, din cauza precipitatiilor abundente din ultima perioada de timp, prin paduri, fanete, pasuni s-au dezvoltat in numar mare atat ciupercile comestibile, cat si cele otravitoare, care produc intoxicatii, uneori mortale.

Intoxicatiile cu ciuperci se produc ca urmare a confuziei ciupercilor comestibile cu cele otravitoare, o singura ciuperca otravitoare fiind suficienta pentru a otravi intreaga cantitate de ciuperci recoltate. In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare, iar numarul acestora creste de la an la an.

Simptomele intoxicatiei cu ciuperci sunt variate, in functie de tipul si cantitatea ciupercilor consumate, persoana care le consuma. Primele manifestari apar uneori la 15-30 de minute pana la 1-2 ore de la momentul consumului si constau in tulburari nervoase, furnicaturi ale membrelor, convulsii, halucinatii,  salivatie abundenta, lacrimare, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede.

In alte cazuri, semnele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul acestora si se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectare hepatica, hipoglicemie, putand merge pana la coma si deces.
      

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: