Recurs la istorie… Un alt noiembrie care… a răscolit istoria lumii. Un noiembrie care aducea în lumină…o descoperire crucială din străfundul istoriei, demonstrând că vremurile vechi au să ne povestească multe…
Howard Carter a fost un tânăr englez din clasă medie care va intra în istorie drept cel mai spectaculos și mai de succes egiptolog.
Carter a fost cel mai mic dintre cei 11 copii, dar fiind educat acasă, a simțit lipsa acută de educație formală pentru tot restul vieții. A învățat de la tatăl său să picteze impecabil, fiind capabil să rețină o casă sau o scenă dintr-un sat. A devenit celebru fiind arheologul și apoi egiptologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon
Howard Carter, un egiptolog englez, a avut o bănuială că mormântul lui Tutankamon s-ar afla în Valea Regilor, în ciuda opiniilor celorlalţi arheologi care susţineau că toate mormintele din zonă ar fi fost deja descoperite. (sursa: Istoria pe răzătoare )
În 1914, sponsorizat de Lordul Carnavarvon, neostenitul și… inspiratul Carter a început cercetările. Timp de şapte ani, efoturile sale nu s-au concretizat cu rezultatul aşteptat.
Însă, la începutul lui noiembrie 1922, în timpul ultimului sezon intens de explorări pe care Lordul anunţase că le mai sponsorizează, norocul a fost de partea lui Carter. Muncitorii săi egipteni au descoperit nişte scări care duceau spre o uşă sigilată.
După ce a distrus sigiliul uşii, Carter a găsit un culoar plin cu piatră şi moloz, la capătul căruia se afla o altă uşă sigilată, cu însemnele regale ale lui Tutankamon.
Potrivit incredibilia.ro, spre deosebire de alte momente istorice, de la care nu există nicio imagine originală, descoperirea mormântului lui Tutankhamon a fost una cu totul specială.
Practic,cei care au trăit marele moment istoric au putut să-l documenteze în imagini. Aceste fotografii incredibile, făcute chiar în timpul uimitoarei descoperiri, au fost inițial realizate în alb-negru și au fost colorate ulterior, pentru o expoziție despre Egiptul Antic, care a avut loc la New York, în noiembrie 2015.
Pe 22 noiembrie 1922, Carter a făcut prima mică deschizătură în ușa mormântului, cu Lordul Carnarvon alături de el.
EMOȚIONANTĂ CONFESIUNE: „În primă fază, nu puteam vedea nimic, deoarece flacăra lumânării pâlpâia din cauza aerului fierbinte care ieșea din cameră. Pe măsură ce ochii mi s-au obișnuit cu întunericul, detaliile camerei au ieșit încet, încet din ceață: animale ciudate, statui și aur – strălucirea aurului invada camera”, a povestit Howard Carter primul său contact cu mormântul lui Tutankhamon. (incredibilia.ro)
*29 noiembrie 1923: Howard Carter este ajutat să împacheteze una dintre statuile din antecameră
*În decembrie 1922, au fost decoperite mai multe vaze de alabastru, în antecamera mormântului.
*Octombrie 1925: Carter studiază sarcofagul lui Tutankhamon
Tutankhamon (n. 1341 î.Hr. – d. 1323 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.
****ȘTIUTE ȘI… NEȘTIUTE DESPRE MARELE FARAON
Masca mortuară a lui Tutankhamon, acoperită cu aur, arată imaginea unui faraon care sugerează putere și frumusețe regală, însă în realitate el avea dinții ieșiți în exterior, o deformație la picior (la talpă) și șolduri feminine. Mai mult, în loc să fie pasionat de cursele carelor de război, el mergea șchiopătând, sprijinindu-se mereu într-un baston, în tot timpul domniei sale din secolul al 14-lea Î.Hr.
“Autopsia virtuală” realizată de oamenii de știință a fost compusă din analiza a peste 2.000 de scanări computerizate și a fost combinată cu analizele genetice ale familiei lui Tutankhamon. Astfel s-a constatat că părinții săi au fost rude de gradul 1, adică frate și soră, fapt care a dus la apariția unor dereglări hormonale în cazul său. De asemenea, este posibil ca istoria familiei sale să fi dus la moartea lui prematură, în timpul adolescenței, scrie Daily Mail.
Până în prezent, conform miturilor, faraonul ar fi murit din cauza unor accidente în timpul curselor de care de război sau chiar ar fi fost ucis, deoarece în craniul său fuseseră găsite fracturi care sugerau aceste ipoteze. Acum însă, oamenii de știință cred ca Tutankhamon ar fi murit din cauza unor boli, deoarece handicapul de la picior nu îi permitea să participe la curse.
Albert Zink, cercetător de la un institut din Italia, este cel care a folosit amprentele genetice și a făcut teste ADN, descoperind astfel că mama lui Tutankhamon a fost sora lui Akhenaten, care a fost tatăl său. În Egiptul antic, incestul era tolerat, iar oamenii nu știau că există urmări genetice asupra copiilor rezultați din astfel de relații. “De asemenea, el dezvoltase boala Kohler, adică moartea oaselor, în timpul adolescenței, fapt care i-a provocat probabil dureri foarte mari. Știm că acest om a avut 130 de bastoane pe care le folosea și că obișnuia sa tragă cu arcul atunci când stătea pe un scaun”, a declarat Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități din Egipt.
Foto: ba-bamail.com