Între 21-23 respectiv 28-30 noiembrie 2014 se vor desfăşura şi în acest an Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene, manifestare ştiinţifică organizată de Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu împreună cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Deschiderea oficială va avea loc vineri 21 noiembrie, la ora 16.00, în Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, str. Lucian Blaga, nr. 2A, şi va fi realizată de Dr. Roşca Constantin, Medic Şef al Unităţii de Primiri Urgenţe şi Col. Balcu Laurenţiu Cosmin, Inspector Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Apoi, pe parcursul zilei, vor fi prezentate lucrări ştiinţifice pe teme de actualitate pentru medicina de urgenţă.
Printre temele abordate se numără:
„Riscurile salvatorului” – Canciu Alin;
„Basic Life Support şi Riscul Supravieţuirii” – Popenţa Anca;
„Performaţele SMURD” – Smărdoiu Marius;
„Advance Life Support” – Dr. Roşca Constantin.
Manifestarea va continua sâmbătă, prin prezentarea de către medicii UPU Sibiu a unor cursuri teoretice:
„Urgenţe cardiologice, tulburări de ritm şi de conducere” – Dr. Halmaghi Voichiţa;
„Anestezie, sedare, analgezice” – Dr. Mureşan Iris;
„Urgenţe Neurologice” – Dr. Ţăran Daniela;
„Imagistica în Urgenţă” – Dr. Grosu Florin.
„Cursul nostru este singular în peisajul medical al oraşului şi adună de fiecare dată un număr record de cursanţi, peste 400 anual. Interesul permanent arătat de participanţi se datorează calităţii prezentărilor, care aduc la cunoştinţa celor interesaţi ultimele noutăţi privind protocoalele de resuscitare, conform cu <Ghidul European de Resuscitare> (European Guidlines of Resuscitation). În plus, toţi participanţii primesc un atestat care să confirme absolvirea programului de pregătire”, a explicat Dr. Constantin Roşca, medic şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu.
În cadrul evenimentului, duminică 23 noiembrie, la sediul ISU Sibiu vor avea loc şi o serie de ateliere practice susţinute de paramedicii SMURD.
„Un alt punct forte al cursului, foarte apreciat de cursanţi, sunt workshop-urile desfăşurate în cadrul Centrului de pregătire a paramedicilor SMURD Sibiu, unde cei interesaţi, pot exersa manevre de resuscitare pe manechine”, a adăugat medicul şef al UPU, Dr. Constantin Roşca.
Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene vor continua şi în perioada 28-30 noiembrie după cum urmează:
Vineri 28 noiembrie cursuri teoretice care se vor desfăşura în sala senatului ULBS, situată în cadrul Facultăţii de Medicină, str. Lucian Blaga, nr. 2A, începând cu ora 10.00. Temele abordate vor fi:
„Urgenţe particulare” – Dr. Ifrim Sorin;
„Şocul” – Dr. Draia Cotito;
„Ventilaţie şi oxigenoterapie” – Dr. Codru Ioana;
„Urgenţe ginecologice şi obstetricale” – Dr. Codru Marian.
Sâmbătă 29.11.2014 cursurile teoretice vor continua după cum urmează:
„Introducere în traumă; Monitorizarea pacientului critic” – Dr. Bologa Cezar;
„Managementul pacientului traumatizat; Traumatismele maxilo-faciale, toracice, ale membrelor şi abdominale” – Dr. Rusu Mihai;
„Psihologie pacientului şi a salvatorului” – Psiholog Popa Ileana;
„Urgenţa în mediul out-door” – Adrian David;
„Urgenţe toxicologice” – Dr. Bădescu Mirela;
„Urgenţe pediatrice” – Dr. Solomon Bogdan;
„În cadrul prezentărilor ştiinţifice, lectorii vor prezenta şi noutăţi din cadrul specialităţii <Medicină de Urgenţă>, în încercarea de a familiariza lumea medicală sibiană cu particularităţile unei specialităţi medicale apărute relativ recent în peisajul medical, o specialitate dificilă care consumă resurse umane şi materiale deosebite”, a concluzionat Dr. Roşca Constantin, medic şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu.
Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene se vor încheia duminică 30 noiembrie cu o altă serie de ateliere practice care vor consta în: exerciţiu de descarcerare, imobilizări coloană vertebrală, fracturi membre, tehnici de mobilizări în bloc, bandaje şi pansamente.
„Unitatea de Primiri Urgenţe este o componentă esenţială a SCJU Sibiu şi suntem preocupaţi permanent de dezvoltarea sa, atât în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale oferite de profesioniştii din domeniu cât şi din perspectiva condiţiilor pentru pacienţi. De altfel, recent am reuşit un <upgrade> raportat la gradul de confort al pacienţilor şi aparţinătorilor, prin extinderea UPU. Consider că astfel de manifestări cum sunt Zilele Medicinei de Urgenţă Sibiene contribuie la creşterea calităţii actului medical într-o specialitate extrem de dificilă şi solicitantă, în care medicii trebuie să fie permanent la curent cu tot ceea ce este nou în domeniu”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.