Ziua Internationala a Romilor a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia. A fost aleasă această dată în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome. Cu acea ocazie, au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU). La congres, au participat delegații din 14 țări. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, împreună cu medicul de origine slovacă Ján Cibulka.
In aceasta dimineata, în sala de festivități a Liceului Tehnologic Nicolae Teclu, a avut loc simpozionul cu tema „Toleranţa şi convieţuirea între etnii”, dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Romilor. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor instituțiilor şi organizaţiilor din oraş (Consilieri locali, Sfatul Bătrânilor, Grupul de dezbateri publice, elevi, profesori şi cetăţeni ai oraşului).
Tema dezbătută anul acesta de către elevii şi reprezentanţii comunităţii rome s-a axat pe relaţiile şi convieţuirea interetnică în cadrul localităţii Copşa Mică. Elevii au mai punctat în prezentările susţinute şi un scurt istoric al comunităţii rome, obiceiuri şi meserii tradiţionale şi chiar o clasificare, pe grupuri de meşteşuguri, a romilor (căldărari, rudari, argintari etc.).
În alocuţiunile reprezentanţilor romilor s-a insistat pe faptul că educaţia reprezintă singura şansă de integrare în societate, ea determinând direct toleranţa şi convieţuirea în cadrul unei comunităţi. Un aspect important a fost adus în atenţia celor prezenţi la simpozion de către primarul Tudor Daniel Mihalache. Acesta a recunoscut “din păcate în procesul îndelungat de asimilare a populaţiei rome aceasta îşi pierde sau renunţă încet la tradiţiile şi limba maternă”.
Nu lipsit de importanta este ca la 8 aprilie 2002, a fost celebrat jubileul milenar, reprezentând 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa, eveniment ce a prilejuit desfășurarea, în numeroase țări de pe toate continentele, a ”Ceremoniei Râului”. Cu această ocazie, au fost aruncate pe ape flori și lumânări aprinse, în memoria strămoșilor romi care și-au început, cu o mie de ani în urmă, drumul către Europa, apoi către cele două Americi și mai departe…