Un bun prilej pentru Muzeul ASTRA de a aduce în prim-plan istoria, cultura si chiar drepturile acestei comunitati. De altfel, manifestarile organizate în acest sens îsi propun „sa creeze posibilitatea unei interactiuni între copiii si tinerii romani si romi din mediul rural si urban”.
Autorul moral al seriei de evenimente este muzeograful Oana Burcea.
Un prim eveniment se va consuma pe 4 aprilie, în cadrul fazei judeţene a Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, desfăşurată la Casa Artelor: un tânăr căldărar va participat la secţiunea prelucrare metale, fapt ce va reprezenta o premieră atât pentru olimpiadă cât şi pentru neamul căldărarilor.
Ulterior, în cursul zilei de vineri în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Hostel Diana vor avea loc ateliere de împletit nuiele şi de căldărărit, în cadrul cărora meşteşugari iscusiţi ce păstrează tradiţia din tată în fiu vor face cunoscută arta lor elevilor din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială din Alţâna şi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibu. Între orele 10.00 – 1200, muzeografii vor oferi o lecţie de istorie şi cultură a rromilor din Transilvania. Apoi, va fi organizată o excursie de documentare în oraşul Tălmaciu.
Începând din 8 aprilie, sibienii vor putea vizita expoziţia „Rromii. Habitat. Port. Tradiţie. Portret.” la Sala Studio a Muzeului ASTRA din Piaţa Mică, iar de la ora 18:00 este programată vizionarea filmului „Azi eram frumoasă jună” (2008), în regia Alexandrei Gulea, din arhiva Astra Film. Filmul reprezintă o călătorie muzicală în comunitatea de origine rromă cu vechi tradiţii din Clejani.