Filarmonica de Stat Sibiu celebrează, cum știe mai bine, Ziua Minorităților Naționale din România cu o serie de evenimente, în perioada 10-15 decembrie 2024. Manifestările fac parte din proiectul „Daruri muzicale“, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2024.
Astfel, conturând o adevrată sărbătoare, numeroși artiști maghiari, libanezi, portughezi și sirieni sunt invitați săptămâna aceasta la Filarmonica Sibiu. Programul festivalului include un concert simfonic la Sala Thalia, cinci recitaluri în Chimnița Filarmonicii, dar și expoziția interetnică „Muzica din comunitatea mea”, coordonată de Raluca Manta. Această expoziție reunește desene realizate de copiii din Centrul Social „Sokeres” al Asociației Elijah.
♪ Publicul îl poate întâlni marți, 10 decembrie, pe José Almar cu un repertoriu care include tango, soul argentinian și o colecție de piese tradiționale argentiniene aranjate pentru voce și chitară.
♪ Muzică eclectică, etno indie pop transilvănean, funk & soul balcanic, toate se regăsesc în proiectul „Transylvanian Tales“, prezentat miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, de Koszorus Krisztina (Koszika) – voce și Szász Csaba – chitară.
♪ Concertul de joi, 12 decembrie, va avea loc la Sala Thalia și invită publicul să asculte Abdallah El Masri – Concert pentru lăută orientală și orchestră și Nikolai Rimski-Korsakov – „Sheherazade” , op. 35. Orchestra sibiană va fi condusă de Lubnan Baalbaki, dirijor permanent la Orchestra Filarmonicii Libaneze din 2013. Solistul serii va fi libanezul libanezul Samir Nasr Eddine, un interpret ambițios de oud.
♪ Vineri, 13 decembrie, Samir Nasr Eddine va susține un recital de muzică tradițională libaneză.
♪ Chimnița Filarmonicii va fi animată și sâmbătă, 14 decembrie, de la orele 19.00, de trupa MoniAcustique. Monica Opra – voce, alături de Kertész János – pian, Alexandru Nuca – chitară, Vitályos Lehel – contrabas și Éltes Áron – clarinet, saxofon, abordează un repertoriu variat, plin de expresivitate, o călătorie muzicală în timp, cu cele mai frumoase și cunoscute melodii din muzica interbelică românească, maghiară, spaniolă, italiană, franceză sau muzica unor popoare mai puțin cunoscute, ajungând până la zbuciumatul fado portughez.
♪ Duminică, 15 decembrie, ansamblu multicultural „Battements de l’Orient“ va interpreta o selecție diversificată de piese, aducând la viață comori muzicale din diverse tradiții. Programul va include lucrări inspirate de muzica otomană, inclusiv din creația lui Dimitrie Cantemir. De asemenea, vor fi interpretate piese tradiționale și vechi din Turcia, lumea arabă și Grecia, evidențiind diversitatea și bogăția muzicală a regiunilor respective.
Biletele pentru concertul simfonic și concertele camerale pot fi achiziționate online de pe filarmonicasibiu.ro și iabilet.ro sau direct de la casieria Filarmonicii.