vineri, 17 ianuarie 2025
-4.8 C
Sibiu

Ziua Mondiala a Teatrului, sarbatorita la Sibiu printr-un spectacol caritabil

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului printr-o reprezentatie speciala a spectacolului „Inchisoarea de fete” in regia lui George Ivascu. Evenimentul va avea loc joi, 28 martie, ora 21:00, la Studioul CAVAS din cadrul Facultatii de Litere si Arte din Sibiu.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru în cadrul Congresului Mondial de la Viena în anul 1961 şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internațională, artişti şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO şi a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.

În fiecare an de Ziua Mondială a Teatrului o personalitate din lumea artelor spectacolului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internațional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi. Mesajul internațional din acest an este semnat de Dario Fo, satirist, dramaturg, regizor de teatru, actor, compozitor italiat şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997. Dario Fo semnează, de asemenea, alături de Franca Rame, scenariul spectacolului „O femeie singură” ce a avut premiera anul trecut pe scena Teatrului Național din Sibiu. Mesajul internațional dedicat Zilei Mondiale a Teatrului din acest an va fi citit la Sibiu înainte de începerea spectacolului programat joi, 28 martie, ora 21:00.

Subiectul piesei adaptate la Sibiu are loc la începutul secolului XIX când Guvernul Britanic decide să trimită în exil excedentul de puşcăriaşi spre a popula noua sa colonie din Australia. O sută trei deținute sunt îmbarcate pe o corabie în portul Londrei şi sunt închise în celulele din cala navei, câte şase. „Acesta nu este doar un spectacol, ne-am dorit să fie un spectacol, însă este o luptă a omului cu prea puținul sau cu prea multul lui, asemenea celor șase fete din celulă.” a declarat prep. univ. drd. Ana Mujat, unul dintre asistenții de regie din cadrul proiectului. Spectacolul are o durată aproximativă de o oră, iar accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare la Agenția Teatrală din bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17. Prețul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.

Suma strânsă din vânzarea acestor bilete va fi redirecționată către Fondul de Solidaritate Teatrală RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenția Piața Amzei, de UNITER pentru „Campania Artişti pentru Artişti”. Organizată în jurul datei de 27 martie – Ziua Internațională a Teatrului, Campania a devenit pentru UNITER, de 11 ediții încoace, nu doar sărbătorirea impresionantului univers teatral, dar, totodată, şi elogierea artiştilor care au reclădit an de an, timp de o viață, magia teatrală, iar acum se află într-un moment dificil. 

Ziua Mondială a Teatrului – 27 Martie 2013

Mesaj Internațional:

În urmă cu mult timp, Puterea a rezolvat problema intoleranței față de actorii Commedia dell’Arte prin exilarea lor în afara țării. Astăzi, actorii şi companiile de teatru se chinuie să găsească scene publice, teatre şi spectatori, din cauza crizei. Prin urmare, conducătorii nu mai sunt preocupați de problema controlului asupra celor care se exprimă cu ironie şi sarcasm, din moment ce nu mai e niciun loc pentru actori, şi nici public căruia să i se adreseze.

Din contră, în timpul Renaşterii, cei care dețineau puterea în Italia erau nevoiți să depună un efort semnificativ pentru a-i ține pe comedianți (Commedianti) la distanță, deoarece aceştia din urmă se bucurau de o mare audiență. Se ştie că marele exil al actorilor de Commedia dell’Arte a avut loc în secolul contra-Reformei, când s-a decretat desființarea tuturor spațiilor teatrale, mai ales în Roma, unde au fost acuzați de ofensă la adresa oraşului sfânt. In 1697, Papa Inocențiu XII, sub presiunea cererilor insistente din partea burgheziei conservative şi a clericilor, a ordonat demolarea Teatrului Tordinona unde, potrivit moraliştilor, se puseseră în scenă cele mai multe piese obscene.

În perioada contra-Reformei, cardinalul Carlo Borromeo, care era activ în nordul Italiei, s-a dedicat salvării „copiilor din Milan”, stabilind o distincție clară între artă, ca formă supremă de educație spirituală, şi teatru, ca manifestare a profanului şi a vanității. Într-o scrisoare adresată colaboratorilor săi, acesta se exprimă mai mult sau mai puțin după cum urmează: “Preocupați fiind cu eradicarea buruienilor, am făcut tot ce am putut ca să ardem texte care conțineau discursuri degradante, ca să le ştergem din memoria omenirii, şi în acelaşi timp să îi aducem în fața justiției pe cei care publicau asemenea texte. Cu toate acestea, se vede că, în timp ce dormeam, Răul a lucrat cu şi mai multă şiretenie. Ce se vede cu ochiul pătrunde mult mai bine în suflet decât ce se citeşte în asemenea cărți! Cuvântul vorbit însoțit de gestul potrivit fac mult mai multă stricăciune în mințile adolescentelor şi ale fetelor tinere decât cuvântul mort tipărit în cărți.

Prin urmare, se impune ca măsură de urgență să scăpăm oraşele noastre de teatre şi regizori, aşa cum facem şi cu sufletele nedorite”. Astfel, singura soluție pentru criză se află în speranța unei alte mari expulzări organizate împotriva noastră, şi mai ales împotriva tinerilor care doresc să deprindă arta teatrului: o nouă diasporă de Commedianti, de regizori care ar beneficia nespus dintr-o asemena poziție de dragul unei noi reprezentații.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

După cum se ştie, Institutul Internaţional de Teatru, înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO. ITI urmăreşte "să încurajeze shimburile internaţionale în domeniul cunoaşterii şi practicii artelor scenei, să stimuleze creaţia şi să lărgească cooperarea între oamenii de teatru, să sensibilizeze opinia publică pentru a lua în considerare rolul creaţiei artistice în domeniul dezvoltării, să adâncească înţelegerea reciprocă în vederea participării la întărirea Păcii şi Prieteniei între popoare, asociindu-se la apărarea idealurilor şi obiectivelor definite de UNESCO".

În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un Mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

UPDATE: Reţinere inculpaţi în dosarul vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Sibiu

„Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin ordonanţa procurorului...

ATENȚIE: O NOUĂ METODĂ DE ÎNȘELĂCIUNE A APĂRUT ÎN SPAȚIUL ONLINE!

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a...

AȘA DA! Spații moderne pentru comercializarea florilor în cartierele Sibiului!

MINUNAT!!!Spații mai frumoase și mai funcționale pentru comercializarea florilor...

Alte articole

La noi, sărbătorile nu s-au gătat! Vin Lolele! Poftiți la gogoși!

Asociația ”Breasla Lolelor”din Agnita are deosebita plăcere să anunțe...

FAIN AȘA: Muzeul ASTRA începe anul cu o expoziție organizată într-unul dintre cele mai spectaculoase castele din Europa!

Muzeul ASTRA organizează la Castelul Vianden din localitatea Vianden,...

Un mesaj… numai bun să vă meargă la inimă, AZI, din partea managerului Muzeului Național Brukenthal

"Ziua Culturii Naționale ne oferă prilejul să subliniem importanța...

Percheziții Casa de Pensii Sibiu! Detalii…

Ruginosu Mihaela, Prim Procuror Adj. în cadrul Parchetului de...

Singurul volum tipărit în timpul vieții lui Eminescu, la Biblioteca Județeană ASTRA

Mihai Eminescu, poetul de geniu apărut în sânul națiunii...

Strada Transilvaniei din municipiul Sibiu este blocată total din pricina unui accident!

ATENȚIE: Strada Transilvaniei din municipiul Sibiu este blocată total...

Mihai Doroftei – ”Energia regenerabilă are un potențial uriaș pentru economie”

Mihai Doroftei, antreprenor de succes cu o vastă experiență...

Din aceeași categorie

Categorii populare