Zosim Oancea- PĂRINTELE MUZEULUI ICOANELOR PE STICLĂ, OMAGIAT la SIBIEL. Dan Puric, invitat de onoare, susține conferința „Suferința închisorii biruită prin credință”

images_foto_062017_ZOSIM1

 Când vine vorba de părintele Zosim Oancea, lumea îşi aminteşte imediat de pitorescul Muzeu de Icoane pe Sticlă de la Sibiel, astăzi faimos în întreaga lume. Însă părintele Zosim Oancea rămâne, în conştiinţa celor care l-au cunoscut sau l-au citit măcar, el însuşi o icoană vie: icoana datoriei împlinite. Un PĂRINTE mai mult decât… doar un… PREOT!

 

Sâmbătă, 10 iunie, și duminică, 11 iunie, Sibielul e în sărbătoare. Într-un omagiu firesc, plin, ce merită adus unui mare om, PĂRINTELE ZOSIM OANCEA, cel care a dat naștere celebrului Muzeu al Icoanelor pe Sticlă de la Sibiel, care azi este vizitat și admirat de turiști din lumea întreagă, tocami pentru tezaurul căruia îi poartă veșnicia.

De fapt, evenimentele programate fac parte din programul închinat „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”, derulat, firește, și în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu și Protopopiatului Săliște.

Potrivit organizatorilor, manifestările vor debuta sâmbătă, la orele 18.00, cu un moment culminat care îl va aduce în prim-plan pe actorul și eseistul Dan Puric. Maestrul a ales să vorbească în cadrul unei conferințe despre un subiect sensibil, de prea multe ori uitat sau ignorat: „Suferința închisorii biruită prin credință”. Totodată, pr. prof. univ. dr. Dorin Oancea va vorbi despre „Părintele Zosim Oancea- suferința în închisoare și în afara ei”.

Duminică, manifestările vor aduce în prim-plan un spectacol folcloric (de la oreele 18.00, avându-i drept protagoniști pe soliștii: Sebastian Stan, Oana Bozga Pintea, Robert Târnăveanu, Vlăduța Lupău, Petrică Moise. Atmosfera de sărbătoare va fi completată de jocul ca în basme al ansamblurilor „Mărginenii” și „Bujorul de Munte”.

 

*Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: