Educația financiară a fost în centrul atenției în cadrul evenimentului desfășurat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde peste 100 de studenți au participat la seminarul organizat de Institutul de Studii Financiare (ISF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în parteneriat cu universitatea gazdă.
Evenimentul a făcut parte din programul național SmartFIN@ISF și Laboratorul Academic ASF, dedicat promovării educației financiare în rândul studenților din întreaga țară și au participat Ieronim Ștefan – Coordonatorul Departamentului de Educație Financiară din ISF, Răzvan Popp – Șef Serviciu al Serviciului Transparență și Raportări Emitenți, Direcția Generală – Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare din cadrul ASF și Dragoș Gheorghe – Director BCR Pensii.
Temele abordate au inclus rolul ASF în supravegherea piețelor financiare nebancare, funcționarea pieței de capital, a sistemului pensiilor private din România – cu prezentarea celor trei piloni existenți și condițiile necesare pentru luarea unor decizii de investiții informate,.
Ieronim Ștefan a evidențiat rolul educației în prevenirea riscurilor financiare și în formarea unor viitori investitori informați, afirmând că „Piața financiară din România este de 2 feluri: bancară și nebancară. Ambele piețe au câte un arbitru care veghează la buna funcționare a acestora. Când discutăm despre piața bancară, acest arbitru este Banca Națională a României, în timp ce atunci când discutăm despre cea nebancară, arbitrul este Autoritatea de Supraveghere Financiară. Din postura de studenți, acumularea de cunoștințe financiare este esențială pentru că acestea se vor reflecta mai departe în comportament. Educația financiară este un cumul de factori ce vizează în mod prioritar 3 elemente: cunoștințe, comportament și atitudini. La nivelul OECD au fost efectuate mai multe studii ce vizează nivelul de educație financiară, la acestea participând și țara noastră. Rezulatele au demonstrat că este nevoie să creștem nivelul de educație financiară, motiv pentru care ISF și ASF au construit programe pe care le oferă în mod gratuit tuturor. Atunci când vorbim de investiții, este necesar să privim pe un orizont mai lung de timp, în timp ce principalul criteriu pe baza căruia ar trebui să ne construim portofoliul de investiții este diversificarea. ”
Răzvan Popp a subliniat importanța înțelegerii mecanismelor financiare încă din perioada studiilor universitare, afirmând că „Orice investiție implică risc. Nu absența riscului trebuie să condiționeze sau să definească decizia de investiție, ci păstrarea acestuia într-o zonă controlabilă. Educația financiară crează premisele menținerii riscurilor într-o zonă de control. Investițiile nu ar trebui să plece de la un pont, de la opinii împrumutate sau de la reacții instinctive, emoționale. Ele trebuie să fie rezultatul gândirii critice, respectiv al unui proces de analiză proprie, informată și asumată. Fără o astfel de analiză, orice piață și orice investiție devine periculoasă.”
Pe parcursul seminarului, studenții au interacționat activ cu lectorii și au primit răspunsuri aplicate la întrebări legate de investiții, economisire și planificare financiară pe termen lung.